Logo

Αντιμέτωπη με φορολογικό πρόστιμο δισεκατομμυρίων ευρώ η Apple



 
 

apple 30-8-2016Αναδρομικούς φόρους δισεκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύει να υποχρεωθεί να καταβάλει η Apple στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από υπαλλήλους ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική απόφαση, η οποία αναμένεται την Τρίτη, ακολουθεί...

μια έρευνα τριών ετών για το φορολογικό καθεστώς του αμερικανικού κολοσσού στην Ιρλανδία, το οποίο η ΕΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει παράνομο.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο "λογαριασμός" θα ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που τον καθιστά το μεγαλύτερο φορολογικό πρόστιμο στην Ευρώπη.

Η Apple και η ιρλανδική κυβέρνηση είναι πιθανό να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εθνικές φορολογικές αρχές δεν επιτρέπεται να παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις – που κατά την ΕΕ αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Οι αρχές της ΕΕ εκτιμούν ότι σειρά αποφάσεων που εξέδωσε η ιρλανδική κυβέρνηση το 1991 και το 2007, επέτρεψαν στην Apple να ελαχιστοποιήσει τα φορολογικά βάρη της στην Ιρλανδία.

Η δομή της Apple τής επέτρεψε να διοχετεύσει νόμιμα τις διεθνείς πωλήσεις της μέσω της Ιρλανδίας, ώστε να επωφεληθεί από την εν λόγω φορολογική συμφωνία.

Την Τρίτη, η επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, αναμένεται να δώσει μια εκτίμηση του ποσού που η Apple θα κληθεί να καταβάλει, αλλά τον ακριβή υπολογισμό του θα αναλάβουν οι ιρλανδικές αρχές.

Η έρευνα για την Apple και παρόμοιου αντικειμένου έρευνες για άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις, έχουν επικριθεί από τις αμερικανικές αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινδυνεύει να γίνει μια "υπερ-εθνική φορολογική αρχή", ακυρώνοντας τους φορολογικούς κώδικες των κρατών μελών της.

Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για να κρίνουν υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις των ΗΠΑ, προειδοποίησε αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας πιθανές κυρώσεις ως "βαθύτατα ανησυχητικές".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-8-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις