Logo

Η ελληνική NOVA βάζει γκολ στον Sky



 
 

premier1_4-2-2011Χθεσινή τοποθέτηση του γενικού εισηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της προσφυγής Βρετανίδας ιδιοκτήτριας παμπ δείχνει ότι αναμένονται αλλαγές στο ισχύον καθεστώς για την τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαίωσε ιδιοκτήτρια παμπ στη Βρετανία που αρνήθηκε να πληρώσει τα πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ, οι αγώνες της οποίας μεταδίδονται αποκλειστικά από το δορυφορικό δίκτυο Sky και αντ' αυτού να δείχνει τους αγώνες μέσω της ελληνικής NOVA.

Το 2006 η Κάρεν Μέρφι, ιδιοκτήτρια παμπ στο Πόρτσμουθ καταδικάστηκε από αγγλικό δικαστήριο σε πρόστιμο 10.000 ευρώ για παράβαση του νόμου, που προβλέπει την αποκλειστική χρήση των δικαιωμάτων μετάδοσης των ζωντανών αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ από τον Sky.

Αιτία της καταδίκης της ήταν, ότι έδειχνε στο παμπ της τους αγώνες μέσω της ελληνικής δορυφορικής πλατφόρμας NOVA, τη συνδρομή της οποίας είχε πληρώσει νόμιμα.

Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ έχει εδώ και 20 χρόνια παραχωρήσει έναντι αδρού ποσού τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων στον Sky του Ρούπερτ Μέρντοχ. Από την προβολή τους σε 44.000 συμβεβλημένα παμπ και κλαμπ μόνο στην Αγγλία ο Sky έχει έσοδα πάνω από 250 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Αδηφάγος ιδιωτική εταιρεία»

Αφού λοιπόν η Πρέμιερ Λιγκ έχει εξασφαλίσει ένα τεράστιο κέρδος από την τοπική αγορά, στη συνέχεια προχωρά σε πωλήσεις των ίδιων αγώνων σε άλλες δορυφορικές πλατφόρμες της Ευρώπης με πολύ χαμηλότερο κόστος, όπως η ελληνική NOVA.premier2_4-2-2011

Και εδώ εδράζεται η ένσταση της κ. Μέρφι, γιατί να πληρώνει τα τριπλάσια στον Sky και να μη βρει μια πιο οικονομική λύση. Αποφασισμένη η αγγλίδα «πάμπλικαν» να αντιπαρατεθεί με μια "αδηφάγο  ιδιωτική εταιρεία", όπως λέει η ίδια, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο γενικός εισηγητής του απεφάνθη χθες ότι οι ειδικές συμφωνίες και το κοπιράιτ αποκλειστικής μετάδοσης σε κάθε χώρα συνιστά παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, όσον αφορά το μονοπώλιο.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε λίγους μήνες, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απαράβατος κανόνας για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να υιοθετεί την απόφαση του γενικού εισηγητή.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, η αλλαγή στο μέχρι τώρα καθεστώς της αποκλειστικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα επιφέρει στην Πρέμιερ Λίγκ και τον Sky απώλειες της τάξης του 40% στα έσοδά τους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-2-2011 από directNEWS.gr πηγή: deutsche welle



Τελευταίες Ειδήσεις