Logo

Συζήτηση στην Ολομέλεια ΣτΕ για το Βατοπέδι



 
 

olomeleia_4-2-2011Η υπόθεση της κυριότητας των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, η οποία ζητεί την ακύρωση της απόφασης του υφυπουργού Οικονομίας που εκδόθηκε  το 2008.

Με την επίμαχη απόφαση  ανακλήθηκαν προγενέστερες υπουργικές πράξεις - εκδόθηκαν από το 1999 έως το 2003 - των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Δρυ και Γ. Φωτιάδη, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς 400 στρεμμάτων στη λίμνη Βιστωνίδα καθώς και 25.000 στρεμμάτων παραλίμνιων εκτάσεων.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της προσφεύγουσας  επικαλέστηκαν τίτλους και άλλα στοιχεία ( όπως χρυσόβουλα, συνοδικές επιστολές , καταθέσεις μαρτύρων κ.α.) από τα οποία, όπως ισχυρίστηκαν, προκύπτει το αναγνωρισμένο δικαίωμα κυριότητας της Μονής επί των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών.

Επίσης, υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική  απόφαση πρέπει να ακυρωθεί ως παράνομη, διότι, πέραν των άλλων, δεν δικαιολογεί με νόμιμη αιτιολογία την ανάκληση.

Όπως είπαν, η ανακλητική απόφαση  προβλέπει αορίστως ανάκληση κάνοντας λόγο για "προφανείς και σοβαρούς λόγους του δημόσιου συμφέροντος" χωρίς, ωστόσο, να εξειδικεύει τους λόγους αυτούς.

Αντίθετα, οι νομικοί εκπρόσωποι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του Ελληνικού Δημοσίου, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της  νομιμότητας της ανακλητικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει πλήρη αιτιολογία, στηριγμένη στις θέσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Μάλιστα, έθεσαν και θέμα αναρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, διότι, όπως είπαν, πρόκειται για αστική διαφορά που υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων.

Επιπλέον, πρόσθεσαν ότι σχετική δίκη εκκρεμεί ήδη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Η εισηγήτρια στην υπόθεση σύμβουλος Επικρατείας Ειρήνη Σαρπ αναφέρθηκε μόνο στο ιστορικό των διεκδικήσεων της Μονής και στους ισχυρισμούς της τελευταίας, χωρίς να προτείνει επί του νομικού μέρους της υπόθεσης,  με βάση τα οριζόμενα του νέου νόμου (ν.3900/2010) για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Σημειώνεται, ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις