Logo

Βαρκελώνη: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους - Άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία [βίντεο+φωτο]



 
 

Μισό εκατομμύριο Καταλανοί πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης την Παρασκευή, πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών ηγετών.

Όπως μεταδίδει το Russia Today, επικαλούμενο ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ένα τεράστιο πλήθος με καταλάνικες σημαίες παρέλυσε την Παρασκευή το κέντρο της Βαρκελώνης, καθώς άνθρωποι από όλη την περιφέρεια διαμαρτυρήθηκαν για τις βαριές ποινές που επιβλήθηκαν στους αυτονομιστές ηγέτες από ισπανικό δικαστήριο. 

"Ανεξαρτησία", "Οι δρόμοι θα είναι δικοί μας" και "ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους" ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη μαζική συγκέντρωση. 

Όμως η πορεία τους δεν έμελλε να είναι ειρηνική, καθώς διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της πόλης.

Η κατάσταση στη Βαρκελώνη πολύ γρήγορα έγινε εκρηκτική και το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την  Παρασκευή ότι ζήτησε από ενισχύσεις από την πολιτοφυλακή.

Το κέντρο της Βαρκελώνης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς πλήθος διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά.

Μάταια αστυνομικά βαν επιχείρησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές που συνέχισαν να συγκρούονται με σφοδρότητα με τους αστυνομικούς. 

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας τους δρόμους της Βαρκελώνης κατέκλυσαν την Παρασκευή, περίπου, 525.000 πολίτες. 

Οι διαδηλωτες΄διαμαρτύρονται για την  καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Μέχρι αργά το βράδυ η ένταση δεν έλεγε να κοπάσει στην πόλη, καθώς κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τη Δευτέρα  το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Οι εν λόγω εννέα ηγέτες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 9 ετών έως 13 ετών, ενώ κάποιοι εξ αυτών είναι  προφυλακισμένοι εδώ και δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, το BBC μετέδωσε ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισαν την αναβολή προγραμματισμένης για τις 26 Οκτωβρίου αναμέτρησής τους.

Οι δύο αντίπαλες ομάδες ήταν προγραμματισμένο να αναμετρηθούν στο El Clásico αλλά εκφράστηκαν φόβοι για επεισόδια.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-10-2019 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις