Logo

Γερμανία: Απορρίπτουν τις πολεμικές αποζημιώσεις



 
 

Απορρίπτει το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας το ζήτημα καταβολής αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ απάντησε αρνητικά στη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία η Ελλάδα καλούσε τη Γερμανία σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων.

«Ελπίζουμε να συνεχίσουμε το δρόμο της συμφιλίωσης με την Ελλάδα, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες γενιές», ήταν η επίσημη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χθες, Παρασκευή, στον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θόδωρο Δασκαρόλη.

«Το θέμα των επανορθώσεων έχει οριστικά ρυθμιστεί και ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτε» απάντησαν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των γερμανικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει ολοκληρωθεί νομικά και πολιτικά με τη συνθήκη δύο συν τέσσερα για τη γερμανική ενοποίηση, το 1990, που υπεγράφη από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και τις τέσσερις πρώην δυνάμεις κατοχής, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Μ. Βρετανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το ποσό των ζημιών που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχεται σε 289 δισ. ευρώ, συνυπολογιζόμενου και του υποχρεωτικού δανείου που δόθηκε στην Τράπεζα του Γ' Ράιχ.

Αίτημα για διαπραγματεύσεις ως προς τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες αλλά και το κατοχικό δάνειο, διατύπωσε και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας, στο πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα τέλη Αυγούστου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είχε τονίσει ότι πρόκειται για απόφαση που έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία η ελληνική βουλή, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2019 από directNEWS.gr

 

 

 


Τελευταίες Ειδήσεις