Logo

Επιρρεπή τα παιδιά με διαβήτη στους εντεροϊούς



 
 

diavitis6_4-2-2011Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 κρούουν  επιστήμονες από την Αυστραλία,  καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες  να μολυνθούν από εντεροϊό παρόμοιο με αυτό του κρυολογήματος.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και το Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Σίδνευ και η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".

Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην έρευνα επιχείρησαν να ανιχνεύσουν την πιθανή "συγγένεια" μεταξύ διαβήτη και εντεροϊών, που είναι κάποιες συνηθισμένες μορφές ιών οι οποίοι είναι δυνατόν να προκαλέσουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος ή γρίππης, μυικούς πόνους ή ακόμα και μηνιγγίτιδα.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης,  στην ουσία η έρευνα ήταν μια μετα -ανάλυση προηγούμενων  ερευνητικών προσπαθειών, που έθεσε ξανά  στο μικροσκόπιο παλαιότερα δείγματα αίματος και κοπράνων από περίπου 4.500 διαβητικούς και μη.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν εξονυχιστικά τα ευρήματα  από 26 παλαιότερες μελέτες οι οποίες στόχευαν να εντοπίσουν γενετικό υλικό και πρωτείνες που προέρχονται από εντεροϊούς.

Κατά την μετα - ανάλυση αυτή οι ερευνητές εντόπισαν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ εντεροϊών και διαβήτη. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα το είδος αυτής της σχέσης.

diavitis5_4-2-2011Ειδικότερα, στην επισημονική μελέτη επισημαίνεται ότι δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθεί αν :

α. Ο εντεροϊός αποτελεί την αιτία  του διαβήτη τύπου 1

β. Ο διαβήτης είναι αυτός που προκαλεί τον ιό ή αν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, και

γ. κάτι άλλο, πιθανώς μια γενετική προδιάθεση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μόλυνση από τον εντεροϊό ή για την εμφάνιση του διαβήτη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στη μελέτη ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να διαπιστωθούν με επιστημονική ακρίβεια όλα τα παραπάνω. Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι η σχέση μεταξύ εντεροϊού και διαβήτη τύπου 1 είναι βέβαιη.

Συνεπώς, οι πιθανότητες τα διαβητικά παιδιά να έχουν μολυνθεί από εντεροϊό παρόμοιο με αυτό του κρυολογήματος είναι δεκαπλάσιες σε σύγκριση με αυτά που δεν πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις