Logo

"Εμφύλιος" στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Λυμπερόπουλος κατά Σεβαστίδη



 
 

Ένας "εμφύλιος πόλεμος" που φαίνεται πως υπέβοσκε εδώ και καιρό στις τάξεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκδηλώθηκε πλέον για τα καλά, όπως προκύπτει από άρθρο του Α΄ Αντιπρόεδρου της ΕνΔΕ, Εφέτη, Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, με το οποίο στρέφεται κατά του προέδρου της δικαστικής Ένωσης, Εφέτη, Χριστόφορου Σεβαστίδη.

Η "σπίθα" που άναψε τη φωτιά είναι οι αντιδράσεις δικαστών και εισαγγελέων για την ψηφισθείσα τροπολογία σχετικά με την αύξηση των οργανικών θέσεων των Προέδρων Εφετών. Ο χειρισμός του θέματος έδωσε την αφορμή στον κ. Λυμπερόπουλο να επιτεθεί δημοσίως με σκληρή γλώσσα κατά του κ. Σεβαστίδη, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για «αγωνιώδη προσπάθεια να χειραγωγήσει την ΕνΔΕ και τα μέλη της», και για «ηγεμονική  συμπεριφορά». 

Ο κ. Λυμπερόπουλος  κυριολεκτικά "ξεσπαθώνει" εναντίον του προέδρου της ΕνΔΕ  επικαλούμενος ακόμα και το άρθρο - παρέμβαση του κ. Σεβαστίδη υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα υποστηρίζοντας ότι τότε παρενέβη «ανεπίτρεπτα». Επίσης, τώρα καταγγέλλει  τον πρόεδρο της ΕνΔΕ ως υπαίτιο για τη  «σιωπή της ‘Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την ψήφιση των ποινικών κωδίκων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όλο το άρθρο του κ. Λυμπερόπουλου, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τίτλο "Η αύξηση των οργανικών θέσεων των Προέδρων Εφετών. Τι συμβαίνει πίσω από τις ανακοινώσεις". αναφέρει τα εξής:

Όσα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες με την δημόσια αντιπαράθεση (εξακολουθητική επιδίωξη ορισμένων συναδέλφων) έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο παραπληροφόρησης και ανησυχίας στους δικαστές . Πάντα πίστευα ότι αυτό που μας διακρίνει από άλλους χώρους είναι η διαφορετικότητα, το πάθος για την απόδοση δικαιοσύνης και την ανεύρεση της αλήθειας που δεν κάμπτεται, από συμπεριφορές οπαδικού τύπου, ακόμα και εκτός λειτουργήματος. Δυστυχώς θα πρέπει να παρέμβω δημόσια για την υπεράσπιση αυτού του αυτονόητου.

Επί της ουσίας του θέματος της τροπολογίας τις θέσεις προέδρων εφετών ποινικών δικαστηρίων:

1. Το παρόν προεδρείο της ΕνΔΕ στο θέμα των θέσεων είχε δύο στόχους : α) αύξηση οργανικών θέσεων σε όλους τους βαθμούς με βάση την μη κυρωθείσα ΠΝΠ , β) αύξηση οργανικών θέσεων προέδρων εφετών για την στελέχωση των ποινικών τμημάτων των εφετείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
2. Αυτό είναι αναμφισβήτητο καθώς αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο από 31-7-2019 δελτίο τύπου της ΕνΔΕ μετά την συνάντηση με το νέο Υπουργό Δικαιοσύνης. Η χωριστή αναφορά των δύο αιτημάτων δείχνει ανενδοίαστα ότι ήταν δύο διαφορετικές επιδιώξεις γιατί η κάθε μία είχε διαφορετικό τρόπο υλοποίησης: α) η εκ νέου θεσμοθέτηση των οργανικών θέσεων της ΠΝΠ απαιτούσε τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών για την εξασφάλιση πιστώσεων και τον συντονισμό με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, β) η θεσμοθέτηση των 86 θέσεων των Προέδρων Εφετών ως αποκλειστικώς προεδρευόντων στα ποινικά τμήματα των ανωτέρω εφετείων δεν είχε δημοσιονομικό κόστος και αυτό γιατί συνεπαγόταν την κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων των εφετών .
3. Σε διαφορετική περίπτωση το αίτημα των 86 θέσεων προέδρων εφετών δεν θα ήταν αυτοτελές και θα προσαύξανε το αίτημα των θέσεων της ΠΝΠ.
4. Ουδέποτε η ΕνΔΕ θα μπορούσε να ζητήσει (80+86=)166 νέες οργανικές θέσεις λόγω του δημοσιονομικού κόστους, που θα απαιτούσε.
5. Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν θα μπορούσε για πολλά χρόνια να εκπαιδεύσει επιπλέον 166 δικαστές.
6. Δεν θα ήταν σωστή (συνδικαλιστικά) επιλογή η τακτική της καθυστέρησης υλοποίησης μιας αδάπανης αύξησης οργανικών θέσεων με την εξάρτηση της από την υλοποίηση μιας αύξησης οργανικών θέσεων με δημοσιονομικό κόστος και σε βάθος χρόνου, δεδομένου ότι η σύμπτωση τους είχε τον κίνδυνο να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές αυτών.
7. Ήταν γνωστό στο προεδρείο ότι γίνονταν επαφές για τα δύο αιτήματα με θετική ή όχι αρνητική ανταπόκριση. Αυτή ακριβώς η κατάσταση αποτυπώθηκε στο από 31/7/2019 δελτίο τύπου , ως κοινή στόχευση του προεδρείου στη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Στην στόχευση αυτή ουδείς εναντιώθηκε.

Είναι συνεπώς απολύτως ανακριβές ότι ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης δεν γνώριζε κάτι σχετικό. Και επειδή ως δικαστής έχω μάθει εκτός από το καθήκον αληθείας να χρησιμοποιώ και την απλή λογική ζητώ από τους συναδέλφους μας να εκτιμήσουν τον παραπάνω συλλογισμό, γιατί τουλάχιστον η λογική εξακολουθεί να επιβεβαιώνει την πραγματικότητα.

Η κρίση που προκλήθηκε είναι τεχνητή . Η αφυπηρέτηση ενός δικαστή στην ηλικία των 65 ή των 67 ετών δεν είναι προβλέψιμη παρά μόνο όταν ο δικαστής πλησιάζει στην ηλικία αυτή. Μέχρι τότε η πρόγνωση δεν είναι δυνατή. Και ειλικρινά ας θυμηθούμε όλοι, αν πριν τεθεί το θέμα είχαμε κλειδωμένη εικόνα στο πότε θα γίνουμε εφέτες και πότε πρόεδροι εφετών.
Η σκοτεινή πλευρά της τροπολογίας:
Δυστυχώς σταδιακά τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη να «χειραγωγήσει» την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και τα μέλη της. Αυτή η προσπάθεια έχει γνωρίσει διάφορα περιστατικά. Άλλοτε ήταν η άρνηση έκδοσης δελτίου τύπου ή ανακοίνωσης διαμαρτυρίας για επεισόδια εις βάρος δικαστικών λειτουργών , όπως πχ με το θέμα της εισβολής αντιεξουσιαστών στον έβδομο όροφο του Εφετείου Αθηνών ,μπροστά στην αίθουσα Εφετών και στο γραφείο του Εφέτη Ανακριτή για την τρομοκρατία, ή με την κυκλοφορία αφισών με φωτογραφίες δικαστών σε γνωστή δίκη. Άλλοτε, ανεπίτρεπτα παρεμβαίνοντας, με αρθρογραφία μέσα από την ιστοσελίδα της Ένωσης υπέρ της χορήγησης άδειας σε πολυισοβίτη καταδικασμένο για τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ η υπόθεση του εκκρεμούσε ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου. Άλλοτε επιτιθέμενος φραστικά εναντίον των μελών του ΔΣ της ΕνΔΕ, όταν ελήφθη η απόφαση για την συνταγματικότητα της νέας ρύθμισης της διαμεσολάβησης, με χαρακτηρισμούς, όπως «Η επιλογή αυτή συνιστά ευθεία προσβολή του δικαστικού σώματος» ή «Η Δημοκρατία μέσω του Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων του Δικαστικού Σώματος αναγνωρίζει επίσημα πλέον την αδυναμία της να παρέχει στους πολίτες βασικά συνταγματικά δικαιώματα και αναθέτει την περιφρούρηση αυτών των δικαιωμάτων στους επιχειρηματίες». Αλήθεια , η νέα αυτή τη φορά ομόφωνη απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου συνιστά και αυτή «προσβολή του δικαστικού σώματος» ή ανάθεση της περιφρούρησης των δικαιωμάτων σε επιχειρηματίες»;

Η ηγεμονική αυτή συμπεριφορά είχε ένα ακόμα πολύ σημαντικό περιστατικό: τη σιωπή της ‘Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την ψήφιση των ποινικών κωδίκων. Η ΕνΔΕ δεν τοποθετήθηκε ποτέ για το περιεχόμενο των κωδίκων. Τεχνηέντως, ο κ.Χριστόφορος Σεβαστίδης αντιλαμβανόμενος το έλλειμμα επιχειρεί ατελέσφορα να εμφανίσει τη συμμετοχή στην διαβούλευση με την αποστολή των απόψεων του ΔΣ ως τοποθέτηση της Ένωσης. Η σιωπή όμως δεν διαψεύδεται. Η ΕνΔΕ ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ακούστηκαν οι φορείς στη Βουλή πριν την ψήφιση των Κωδίκων. Υπέβαλα τότε (5/6/2009) μαζί με τον κ. Δημήτρη Φούκα γραπτό αίτημα στην γραμματεία της Ένωσης για σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο ουδέποτε συνεκλήθη με την επίκληση προσωπικού κωλύματος του κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη να ταξιδέψει στην Αθήνα. Η σιωπή δεν ήταν όμως μόνον για τους ποινικούς κώδικες. Ήταν και για αυτή την περίφημη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αύξηση οργανικών θέσεων. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης ουδέποτε πληροφόρησε επίσημα και ουσιαστικά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το περιεχόμενο της ΠΝΠ, ουδέποτε ζήτησε την άποψη του προεδρείου για την κατανομή . Και φυσικά ουδέποτε ο κ.Χριστόφορος Σεβαστίδης διαμαρτυρήθηκε για την συμπεριφορά του τότε Υπουργού. Ποιος είναι άραγε ο λόγος ; Επειδή δεν είμαι κακόπιστος για άλλες εκδοχές, θα δεχθώ την πιο ανώδυνη εξ αυτών και ταυτόχρονα επιβεβαιωτική της ηγεμονικής διάθεσης : ότι την διαπραγμάτευση την έκανε μόνος του αγνοώντας όλους τους άλλους , το ενωτικό προεδρείο, το διοικητικό συμβούλιο, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Δικαστικού Σώματος. Και κάτι ακόμα : Η νέα πρόταση του προεδρείου της ΕνΔΕ για τις θέσεις της ΠΝΠ (που ελήφθη κατά πλειοψηφία) (απεστάλη στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης με αρ.πρ.467/30-10-2019 δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ κατά περιεχόμενο, έτσι ώστε να φανεί με αριθμούς πώς ο κ.Χριστόφορος Σεβαστίδης εισηγήθηκε και πέτυχε την μείωση των θέσεων στον Β΄ βαθμό από συνολικά 50 σε συνολικά 30 , επιβαρύνοντας το χρόνο εξέλιξης των δικαστών του πρώτου βαθμού.

Λυπάμαι εξαιρετικά για την πορεία που πήρε η δημόσια εικόνα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Μετά από αγώνες τριών ετών, με μεγάλο προσωπικό κόστος για όλους μας, για την προάσπιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου να συζητούμε σήμερα δημόσια με κανόνες μικροπολιτικής και συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο όραμα που όλοι έχουμε (πιστεύω συμπεριλαμβανομένου και του κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη) για την Δικαιοσύνη.
Ας σταματήσουν λοιπόν οι μικροπολιτικές συμπεριφορές στο εσωτερικό του Δικαστικού Σώματος . Δεν είναι χρήσιμες παρά μόνον στους κακούς εαυτούς μας .

Ανοικτή επιστολή

Στο μεταξύ, το μέλος της  Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Εφέτης, Αικατερίνη Ντόκα με ανοικτή επιστολή της προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΕνΔΕ, που επίσης δημοσιεύται στην ιστοσελίδα της δικαστικής Ένωσης  αναφέρει τα εξής: 

 Για πολλά χρόνια είχαμε γίνει θεατές μιας θλιβερής πρακτικής να αναρριχώνται συνάδελφοι, που είχαν εκλεγεί με την ψήφο μας ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, να καταχρώνται την εμπιστοσύνη που δείξαμε στο πρόσωπό τους για να ικανοποιήσουν προσωπικές τους φιλοδοξίες και για να τοποθετηθούν, μετά την παραίτηση ή τη συνταξιοδότησή τους,  σε πολιτικές θέσεις ή σε Ανεξάρτητες Αρχές. Θεωρήσαμε πως αυτή η περίοδος είχε παρέλθει. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια σειρά από γεγονότα που εγείρουν ερωτηματικά. Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας στις 26.11.2019 στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση στις εμπορικές και αστικές διαφορές, με την οποία αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των Προέδρων Εφετών κατά ογδόντα έξι (86), με αντίστοιχη κατάργηση ογδόντα έξι (86) οργανικών θέσεων Εφετών, εκδόθηκαν ανακοινώσεις από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θέτουν ερωτήματα ως προς τα πρόσωπα που προώθησαν το ανωτέρω αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, με την από 26.11.2019 ανακοίνωση των Χριστόφορου Σεβαστίδη, Χαράλαμπου Σεβαστίδη και Παντελή Μποροδήμου, την από 27.11.2019 ανακοίνωση των Μαργαρίτας Στενιώτη, Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη και Γρηγόρη Κομπολίτη και την από 27.11.2019 ανακοίνωση των Χαράλαμπου Μαυρίδη και Σταματίνας Γκαρά-Δημουλέα ζητήθηκε η άμεση απόσυρση της ως άνω τροπολογίας, η οποία προωθήθηκε χωρίς να έχει αποτελέσει αίτημα της Ένωσης και χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή της. Εκδόθηκε στις 27.11.2019 ανακοίνωση από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπου, σε σχέση με την τροπολογία αυτή, αναφέρεται ότι «…δημιουργεί σαφείς ενδείξεις ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων..». Ήδη η ως άνω τροπολογία αποτελεί ψηφισθέντα νόμο με αναδρομική ισχύ. Ειδικότερα, με τη διάταξη του άρθρου 38 του Ν. 4640/2019,  όχι μόνο καταργήθηκαν 86 οργανικές θέσεις εφετών και αυξήθηκαν αντίστοιχα οι θέσεις των Προέδρων Εφετών, αλλά ορίσθηκε ρητά πως τα ανωτέρω ισχύουν αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2019 και ορίζεται καταληκτική ημερομηνία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης να συνεδριάσει έως την 31η.1.2020 για την πλήρωση των ογδόντα έξι (86) νέων θέσεων των Προέδρων Εφετών. 

    Τα ερωτήματα που έχουν ήδη τεθεί από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να απαντηθούν. Το αίτημα αυτό πράγματι προωθήθηκε από κάποιο μέλος του Δ.Σ., χωρίς ενημέρωση και προηγούμενη συζήτηση στο Δ.Σ; Και αν τούτο συνέβη, με ποιόν τρόπο και με ποιες συμφωνίες έλαβε χώρα αυτή η προώθηση; Ποιόν εξυπηρετεί τελικά αυτή η ανακατανομή; Γιατί τόση σπουδή, διαρκούντος του δικαστικού έτους, χωρίς να υφίσταται κάποια έκτακτη περίσταση; Γιατί η αύξηση των οργανικών θέσεων των Προέδρων Εφετών να ισχύσει αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2019 και να τεθεί καταληκτική ημερομηνία στη λήψη σχετικής απόφασης για την πλήρωση των θέσεων αυτών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η 31η.1.2020; 

      Έχουν αναλογισθεί όσοι προώθησαν αυτήν την ρύθμιση τις συνέπειες που θα έχει η ανακατανομή των οργανικών θέσεων στην υπηρεσιακή και προσωπική ζωή πολλών συναδέλφων και στη εν γένει λειτουργία των  Εφετείων; Τα κενά που θα υπάρξουν διαρκούντος του δικαστικού έτους στα υπόλοιπα Εφετεία, λόγω των προαγωγών των υπηρετούντων σε αυτά Εφετών σε θέσεις Προέδρων Εφετών, είτε δεν θα πληρωθούν, είτε θα πληρωθούν με μεταθέσεις των υπηρετούντων Εφετών από τα Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, που πλέον θα είναι υπεράριθμοι, αφού έχουν καταργηθεί, και μάλιστα αναδρομικά από 1.11.2019 οι οργανικές τους θέσεις. Ούτε βεβαίως συνεκτιμήθηκαν οι  δυσμενείς συνέπειες που θα επέλθουν σε συναδέλφους που δεν κατοικούν στην Αθήνα, οι οποίοι μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του υπηρεσιακού τους βίου υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Οι τελευταίοι  με την προαγωγή τους στο βαθμό του Προέδρου Εφετών θα μετακινηθούν, κατά την πλειοψηφία τους, στο Εφετείο της Αθήνας που θα απορροφήσει τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό των νέων Προέδρων Εφετών. Η δε αιτιολόγηση αυτής της ρύθμισης παραμένει έωλη. Θα έχει μεγαλύτερο κύρος το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επειδή θα προεδρεύει Πρόεδρος Εφετών ή θα έχει μικρότερο κύρος ο Πρόεδρος Εφετών που θα προεδρεύει στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων και του οποίου οι αποφάσεις θα κρίνονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου μετέχουν δύο Εφέτες; Και για ποιον λόγο διακρίνουμε τα Τριμελή και Μονομελή Εφετεία αφενός της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, τα οποία πρέπει να έχουν κύρος και να προεδρεύει σε αυτά Πρόεδρος Εφετών, από τα Εφετεία της υπόλοιπης χώρας, στα οποία θα προεδρεύουν Εφέτες, κάποιες φορές άρτι προαχθέντες;

    Έχετε εκλεγεί με την ψήφο μας για να αγωνίζεστε για τα δικά μας συμφέροντα και αιτήματα. Σας έχουμε περιβάλει, κάποιους από εσάς για πολλά έτη, με εμπιστοσύνη και απολαμβάνετε της αναγνώρισης, της προβολής και της εξουσίας που σας παρέχεται, μέσα από την εκλογή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για να ακούγεται η δική μας φωνή. Αξιώνουμε να λειτουργείτε με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον του Δικαστικού Σώματος χωρίς δεύτερες σκέψεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι συνάδελφοι ενημερωνόμαστε άμεσα για τις εξελίξεις και ο χώρος είναι τόσο μικρός που όλοι γνωριζόμαστε καλά. Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό να αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-12-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις