Logo

Πάρθια βέλη



 
 

voreioi_natioi_05-02-2011

Του Παντελή Μπουκάλα

Το συμβάν με τη γηπεδικής χρήσης σημασία της λέξης «Βούλγαροι», που κατέγραφε το Λεξικό Μπαμπινιώτη, δεν είναι τόσο παλιό, ώστε να έχει λησμονηθεί. Του 1998 είναι.

Τότε, κατόπιν προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατοίκου της Θεσσαλονίκης, το Πρωτοδικείο της πόλης, λογοκριτικά δρώντας, διέταξε να απαλειφθεί από το λεξικό ο ορισμός «(καταχρ. υβρισ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ)», με το αιτιολογικό ότι «η χρήση της λέξης αυτής είναι σποραδική και μεμονωμένη και στερείται κάποιας διάρκειας και περαιτέρω δημιουργεί σύγχυση για την εθνική καταγωγή των παικτών και των οπαδών της ομάδας του ΠΑΟΚ και γενικότερα των Μακεδόνων».

«Σποραδική, μεμονωμένη και στερούμενη κάποιας διάρκειας»... Μάλιστα. Τόσο που να μην υπάρχει γήπεδο (εκτός Θεσσαλονίκης), πριν και μετά το 1998, που να μην ακούγεται το «Βούλγαροι», όπως και το «Τούρκοι». Υπάρχουν νόμοι βέβαια, που απαγορεύουν και επιβάλλουν ποινές.

Και λοιπόν; Και για τον ξυλοδαρμό υπάρχουν νόμοι, αλλά πάει εξάμηνο αφότου προπηλακίστηκε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς από φανατικούς της ΑΕΚ, μετά το φιλικό με την Καλλιθέα, αλλά «οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται». Και τα επεισόδια επίσης.

Προχθές, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, στην Τούμπα υψώθηκαν βουλγαρικές σημαίες, όχι πάντως για πρώτη φορά. Για να αντεπιτεθεί στον υβριστή του, για να τον πικάρει, ο υβριζόμενος του αρπάζει τα ίδια του τα όπλα και τα οικειοποιείται. «Με λες Βούλγαρο ή Τούρκο για να με θίξεις;

Ωραία. Δηλώνω κι εγώ Βούλγαρος ή Τούρκος και σε αφήνω με τη χολή στο στόμα σου, να σε φαρμακώσει». Κάπως έτσι, σαν πάρθιο βέλος: προσποιείσαι ότι υποχωρείς ηττώμενος και αιφνιδιαστικά τοξεύεις κατά του αντιπάλου σου, και μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βέλη αρπαγμένα από τη φαρέτρα του.

Θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό το τέχνασμα. Μα να που βρέθηκαν αθλητικές εφημερίδες και σάιτ, προσκείμενα σε ομάδες που οι οπαδοί τους στολίζουν σαν Βούλγαρους τους Βορειοελλαδίτες, που κατήγγειλαν τους Παοκτζήδες για αντεθνική συμπεριφορά... «Δεν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι», για να θυμηθούμε έναν Θεσσαλονικιό.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-2-2011 από directNEWS.gr πηγή:Καθημερινή


Τελευταίες Ειδήσεις