Logo

Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Νεκροί, τραυματίες και καταρρεύσεις κτηρίων [βίντεο+φωτο]



 
 

Νεκρούς τραυματίες και μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, κοντά στην επαρχία Έλαζιγ.

Συγκεκριμένα, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 19:55 και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγινε  αισθητός σε πολλές περιοχές της ανατολικής Τουρκίας, καθώς και  σε Συρία, Λίβανο και Ισραήλ.

 «Ήταν ένας μεγάλος σεισμός ο οποίος ήταν αρκετά επιφανειακός και πιθανότατα θα έχουμε μεγάλες ζημιές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει καμμία σχέση με την Ελλάδα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είπε, η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο καθηγητής Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι θα μεταβεί τις επόμενες ώρες μαζί με συναδέλφους του στην σεισμόπληκτη περιοχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επαρχία Έλαζιγ είναι μία σεισμογενής και πυκνοκατοικημένη περιοχή. Μάλιστα στην  ευρύτερη περιοχή του Ελαζίγ είχε σημειωθεί ένας εξίσου ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6.1 Ρίχτερ το 2010. Ο απολογισμός από εκείνο το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν 42 νεκροί. 

Το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε, σύμφωνα με το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων.

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται από την περιοχή δείχνουν τα καταστροφικά αποτελέσματα του σεισμού, καθώς κτήρια  έχουν καταρρεύσει, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 30 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Ανάμεσα σε αυτά και ένα εξαόροφο στην περιοχή Γκεζίν.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, με τη θερμοκρασία στην περιοχή να βρίσκεται κοντά στο μηδέν.

Η  μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη. Όπως έγινε γνωστό ο ισχυρότερος μετασεισμός που έχει καταγραφεί έως αυτή την ώρα είναι της τάξης των 5,4 Ρίχτερ, ενώ προηγήθηκαν δονήσεις 5,1 και 5 Ρίχτερ, αλλά και δεκάδες μικρότερες.

Σωστικά συνεργεία και ομάδες από τουρκικές  οργανώσεις αρωγής έχουν μεταβεί στην πληγείσα περιοχή.

Νεκροί και τραυματίες 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 22 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.070.

 

 

Η τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) τόνισε πως 922 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 433 στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια.

Η AFAD ανέφερε ότι σημειώθηκαν 118 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά δήλωσε: «Περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα στο Ελαζίγ».  Εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.
Πέντε κτίρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Αυτόπτες μάρτυρες  και τοπικοί δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι  οι  υλικές ζημιές είναι πολλές και πως πάρα πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει.

Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Τσετίν Οκτάι Καλντιρίμ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV,  τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τουλάχιστον 225 τραυματίστηκαν. Παράλληλα, α σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν σε έξι ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

O υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν «επιπέδου 3», με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.

Την πληγείσα περιοχή επισκέφθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ακύρωσε το πρόγραμμά του, βάσει του οποίου επρόκειτο να παραστεί στην 33η γενική συνέλευση του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ενημερώθηκε για την έκταση της καταστροφής και για τις επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων. Έδωσε το “παρών” στην κηδεία ενός 9χρονου αγοριού και της μητέρας του, κουβαλώντας μάλιστα ο ίδιος στους ώμους το φέρετρο της άτυχης γυναίκας.

Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τον σεισμό ως μια «δοκιμασία» για τη χώρα του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κράτος και έθνος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι προσπάθειές μας σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν» ανέφερε στην κηδεία.

Όπως είπε, η κρατική εταιρεία Στέγασης TOKI θα διασφαλίσει πως κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει «χωρίς φαγητό ή στέγη».

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις