Logo

Ανατροπή στην υπόθεση με το νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου - Ελεύθεροι οι γονείς



 
 

Νέα τροπή πήρε σήμερα, Τρίτη, η υπόθεση με το νεκρό βρέφος που βρέθηκε νεκρό την Κυριακή στο διαμέρισμα που διέμενε οικογένεια προσφύγων από τη Συρία στου Ζωγράφου.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών, το βρέφος υπέστη κακοποίηση, αλλά όχι σεξουαλική.

Συγκεκριμένα, στο συμπέρασμα της ιατροδικαστικής έκθεσης αναφέρεται:

«Το ανωτέρω βρέφος σήμερα 1) δεν φέρει κακώσεις σώματος, 2) ο παρθενικός υμένας εν διαπλάσει, δε φέρει κακώσεις, 3) στην είσοδο του πρωκτού και στην περιπρωκτική χώρα παρατηρούνται σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος τινός οργάνου».

Επίσης, υπογραμμίζεται πως: «Η αιτία θανάτου του ανωτέρω βρέφους θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής έκθεσης νεκροψίας – νεκροτομής».

Η ίδια η μητέρα είχε παραδεχθεί πως οι κακώσεις που έφερε το μωρό οφείλονταν στην αγωγή με υπόθετα που χορηγούσε στο παιδί λόγω της ασθένειας του.

Την κατέθεση της μητέρας στήριξε και ο γιατρός του μωρού, ο οποίος ανέφερε ότι έπασχε από μικροκεφαλία, και του χορηγείτο κάποιο σκεύασμα με υποκλυσμό. Λόγω της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων το τελευταίο διάστημα υπήρχε και αυξημένη χορήγηση του σκευάσματος, με ειδική συσκευή.

Σε σχετική ερώτηση που του έκαναν οι αστυνομικοί, ο θεράπων ιατρός ανέφερε ότι είναι πιθανό να προκλήθηκαν κακώσεις, εφόσον η χορήγηση του σκευάσματος ήταν συχνή και δεν γινόταν με σωστό τρόπο.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, με εντολή της Εισαγγελέως Ανηλίκων αφέθηκαν ελεύθεροι οι γονείς του βρέφους, καθώς και το ζευγάρι Σύρων που έμενε μαζί τους στο ίδιο διαμέρισμα.

«Ευχαριστούμε την Ελληνική Αστυνομία» 

Μιλώντας στον ΑΝΤ;  ο πατέρας του νεκρού βρέφους Τζαμάλ Σαλέμ και ο δικηγόρος του, Αρουάν Μπάκρι ευχαρίστησαν την Ελληνική Αστυνομία για την επιμονή που έδειξε για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Ο δικηγόρος, ειδικότερα, είπε:  «Δυστυχώς, βιάστηκε ο ιατροδικαστής και έβγαλε πόρισμα κατευθείαν, τις πρώτες ώρες. Επέμενε ότι είναι σεξουαλική βία». 

Ο πατέρας, με τη σειρά του, είπε: «Φάνηκε ξεκάθαρα η αλήθεια και με τη βοήθεια του ιατροδικαστή – τεχνικού συμβούλου της οικογένειας». Παράλληλα, εκτός από την Ελληνική Αστυνομία συνεχάρη και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ανηλίκων, που «που κυνήγησε το θέμα». 

Τέλος, ο δικηγόρος γνωστοποίησε ότι ο Σύνδεσμος Σύρων στην Ελλάδα θα προσχωρήσει στη δικαιοσύνη για το ζήτημα, παρότι ο πατέρας του βρέφους είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι άνθρωπος που συγχωρεί και δεν επιθυμεί να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

Ανοικτό το ενδεχόμενο πειθαρχικής ποινής 

Για μη τήρηση του ιατροδικαστικού πρωτόκολλου στην υπόθεση με το νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ. Γρηγόρης Λέων. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέων τόνισε ότι στην υπόθεση αυτή «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή».

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο infokids ανέφερε:

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.

Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.

Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε».

Σχετικά με το αν θα  υπάρξει κάποια επίπτωση για την αρχική λάθος εκτίμηση στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Λέων  είπε ότι το ζήτημα πλέον θα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπ. Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.

«Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, διευκρινίζοντας ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί σε τέτοια θέματα.

Ό κ. Λέων καταλήγοντας είπε: «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-2-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις