Logo

Κοροναϊός: Αύξηση των νεκρών στις ΗΠΑ - Η Τουρκία μετατρέπει αεροδρόμια σε νοσοκομεία



 
 

Στους 10.335 έφθασαν οι  νεκροί στις ΗΠΑ από τον κοροναϊό, στις ΗΠΑ ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται συνολικά στα 347.003,  σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Τουρκία είναι δραματική, καθώς οι θάνατοι από τον COVID-19 έφθασαν συνολικά τους 649. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους κορο75 άνθρωποι. 

Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον στην τρίτη θέση της λίστας με τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους, μετά την Ιταλία (15.877) και την Ισπανία (13.055).

Μόνο στη Νέα Υόρκη τα κρούσματα έχουν ανέλθει στα 130.689 (από 122.031 χθες Κυριακή ) και οι νεκροί ανέρχονται σε 4.758 (από 4.159).

Ο κυβερνήτης, Άντριου Κόμο, είπε τη Δευτέρα πως τα πρόσφατα δεδομένα για την εξάπλωση του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων και των εισαγωγών σε νοσοκομεία, αφήνουν να εννοηθεί όιτ η κρίση στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης ενδέχεται να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Συγκεκριμένα, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε πως αποφάσισε την παράταση των μέτρων (κλείσιμο σχολείων και όλων των μη αναγκαίων επιχειρήσεων στην Πολιτεία) για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 29 Απριλίου. 

Συνεχίζονας τόνισε:  «Η κάμψη της καμπύλης και η μείωση των μολύνσεων  οφείλεται στο γεγονός ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση λειτουργεί και θα πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι τώρα η στιγμή να χαλαρώσουμε». Και πρόσθεσε ότι το ανώτατο πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων και τη μη τήρηση των αποστάσεων θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 1000 δολάρια.

Το σύστημα υγείας βρίσκεται σήμερα «στη μέγιστη χωρητικότητά του» και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είναι «μη βιώσιμη σε αυτόν τον ρυθμό», είπε ο Κουόμο, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιηθεί το στρατιωτικό νοσοκομειακό πλοίο USNS Comfort για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

Τουρκία: Στους 649 οι νεκροί 

Στην Τουρκία ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά αφού ανέφερε τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της κρίσης στην Τουρκία (649) και τους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο νοσούντων από τον Covid-19 (75)  τόνισε ότι το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 21.400 τεστ εκ των οποίων τα 3.148 ήταν θετικά.

Όπως είπε ο Φαχρετίν Κοτζά ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 30.217. Στην εντατική βρίσκονται 1.415 εκ των οποίων οι 966 είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι τη Δευτέρα έγιναν 202.845 τεστ για τον Covid-19.

Διάγγελμα Ερντογάν: Απαγορεύεται η πώληση μασκών 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε διάγγελμα του μετά από υπουργικό συμβούλιο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, από τη Θεραπεια΄της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι  απαγορεύεται στο εξής η πώληση μασκών.

«Έχουμε αρκετό απόθεμα από μάσκες ώστε να διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες μέχρι να λήξει η επιδημία. Ως κράτος, είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε δωρεάν μάσκες σε όλους τους πολίτες μας», είπε και πρόσθεσε πως η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα συνεχιστεί μέσω διαδικτύου και τηλεόρασης.

Σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωναϊού,  είπε: «Πρέπει να μειώσουμε στο μέγιστο το ποσοστό διασποράς του του ιού, διασφαλίζοντας ότι όλοι πολίτες μας, εκτός από όσους εργάζονται, μένουν στο σπίτι».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα διάγνωσης ή θεραπευτικής αντιμετώπισης. Και έως τώρα, με το θέλημα του Θεού, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα σχετικά με την προμήθεια τροφίμων, με το υγειονομικό υλικό και τη δημόσια υγεία», είπε στη συνέχεια ανακοινώνοντας ότι θα μετατραπούν δύο  αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, σε νοσοκομεία 1000 κλινών το καθένα που θα δέχονται μόνο κρούσματα κορωναϊού.

Το ένα θα κατασκευαστεί στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ατατούρκ στην περιοχή Γεσίλκιοϊ της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης και το δεύτερο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Σαντζάκτεπε στην ασιατική πλευρά της πόλης.

«Σε 45 ημέρες θα έχουν τελειώσει και θα ανοίξουν για το λαό μας. Με τα μέτρα που έχουμε πάρει και με αυτά που θα πάρουμε, θα ξεπεράσουμε την πανδημία, παράλληλα με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά την πανδημία του κορωναϊού τίποτα στον κόσμο θα είναι το ίδιο».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην εκστρατεία αλληλεγγύης που κήρυξε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα βοηθήσουν τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, ανακοίνωσε ότι έως τώρα έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 1,5 δισεκ. τουρκικών λιρών (περίπου 205 εκ. ευρώ).

«Κάνουμε προετοιμασίες για να επεκτείνουμε τη βοήθεια σε 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά,» είπε χαρακτηριστικά. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις