Logo

Εκκλησίες ανοικτές με ... ωράριο τη Μ. Εβδομάδα εν μέσω κοροναϊού - Τι αναφέρει εγκύκλιος [έγγραφο]



 
 

Παρά τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας, τα οποία μάλιστα αυστηροποιήθηκαν εν όψει Πάσχα,  στο πλαίσιο αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε τη Μεγάλη Εβδομάδα να ανοίξουν οι Εκκλησίες με ωράριο. 

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι καθιστά πιθανή τη δημιουργία συνωστισμού έξω από τις Εκκλησίες ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά σπεύδει πλήθος κόσμου στους ναούς. 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγκεκριμένα, με εγκύκλιό της προς τους Μητροπολίτες ζητά  η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή καί σεμνοπρεπής» .

Μάλιστα επισημαίνει: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους».

Η εγκύκλιος φέρει ημερομηνία 7 Απριλίου και έχει ήδη κοινοποιηθεί στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών, οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι κλειστές. Ωστόσο, καθημερινά, θα παραμένουν ανοικτές για 2 ώρες μετά το τέλος τους το πρωί για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ήτοι 11:00 - 13:00. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι ναοί θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00.

Την ίδια ώρα, η περιφορά του επιταφίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, θα περιορισθεί στον ναό ενώ η τελετή της Ανάστασης, τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου, θα γίνει κανονικά.

Οι καμπάνες δν χτυπούν κατά την έναρξη των λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδα. Αντίθετα, θα μπορούν να χτυπούν πένθιμα τη Μ. Παρασκευή αλλά και την Ανάσταση.

Εναλλακτικά διαβάστε την εγκύκλιο εδώ 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις