Logo

Εφέτης ανακριτής για υποθέσεις ''παρακλάδια'' της Siemens



 
 

siemens1_7-2-2011Τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Αθήνας προκειμένου να αποφασίσει αν θα ανατεθούν σε εφέτη ανακριτή δύο δικογραφίες που σχετίζονται με το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens ζήτησε, σήμερα Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Το έγγραφο του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού αφορά τις υποθέσεις των συμβάσεων με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Αρμενίας Armentel, το 90% του οποίου ελεγχόταν από τον ΟΤΕ και της προμήθειας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ.

Για τις δύο αυτές υποθέσεις η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας έχει ήδη ασκήσει, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εισαγγελικών ερευνών, ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, καθώς και για άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Ολομέλεια θα αναθέσει τις δύο δικογραφίες στους εφέτες ανακριτές που έχουν ήδη αναλάβει τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens.

Μάλιστα, στηρίζουν την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι ο κ. Τέντες με το ίδιο έγγραφο ζητεί από την Ολομέλεια Εφετών Αθήνας να ορίσει έναν ακόμη εφέτη ανακριτή που θα συνδράμει στο έργο της ανάκρισης για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων».

Σημειώνεται, ότι στις υποθέσεις Armentel και ΟΣΕ οι διώξεις στρέφονται κατά παντός υπευθύνου και κατά συνέπεια η απόδοση κατηγοριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα θα γίνει κατά το στάδιο της ανάκρισης.

Στο μεταξύ, ο κ. Τέντες με άλλο έγγραφό του παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας να επισπεύσει τις έρευνες, διενεργώντας τις κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων «Ερμής Ι » και «Ερμής ΙΙ», στις οποίες πιθανολογείται μεγάλη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου.

Η πρώτη υπόθεση έχει να κάνει με την αθέτηση εκ μέρους της Siemens της υποχρέωσής της να προμηθεύσει, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής Ι», με τα αναγκαία ανταλλακτικά τον ελληνικό στρατό.

Η δεύτερη δικογραφία είναι σχετική με την μη υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής ΙΙ» από την ΕΑΒ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις