Logo

Συζητείται στη Βουλή η διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου



 
 

Συζητείται σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για την επέκταση του διερευνητικού καθήκοντος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ως γνωστόν, από τον περασμένο Οκτώβριο έχει συσταθεί η προανακριτιτική επιτροπή για να διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες στο πλαίσιο του νόμου περί περί ευθύνης Υπουργών, για αδικήματα που ενδεχομένως έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Ειδικότερα, διερευνάται το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων, όπως ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Επτά μήνες μετά και ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων, 30 βουλευτές της ΝΔ υπέβαλαν πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, βασιζόμενοι στις καταθέσεις της αντεισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, της πρώην εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Εφόσον η Ολομέλεια λάβει απόφαση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, δεν θα συγκροτηθεί νέα επιτροπή, αλλά η προκαταρκτική εξέταση των νέων αδικημάτων θα ανατεθεί στην υπάρχουσα, λόγω συνάφειας τους με τα ήδη ερευνώμενα αδικήματα.

Πρωτοφανής πρόταση διεύρυνσης κατηγορητηρίου πριν ολοκληρωθεί η προανακριτική

Θα είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά μετά τη Μεταπολίτευση όπου προανακριτική επιτροπή πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της, καλείται να διεξαγάγει έρευνα για νέα αδικήματα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των 30 βουλευτές της ΝΔ, υπάρχουν ενδείξεις πως ο κ. Παπαγγελόπουλος επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους και διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις. Αναφέρουν συγκεκριμένα, ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει και στη συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται προκαταρκτικές εξετάσεις σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε.

Επίσης, τον κατηγορούν πως διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις του προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις. Στη συνεχεία διενεργούνταν σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους, σύμφωνα πάντα με τους "γαλάζιους" βουλευτές.

Οι 30 βουλευτές της ΝΔ ζητούν τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για τα ακόλουθα αδικήματα:

  • Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
  • Εκβίαση (άρθρο 385 παρ.1 περ.Γ παλαιού ΠΚ)
  • Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (άρθρο 159 παρ.1 παλαιού ΠΚ)
  • Δωροληψία υπαλλήλου (άρθρο 235 ΠΚ)
  • Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με το άρθρο 239 του ΠΚ)
  • Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος (άρθρο 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς)
  • Εγκληματική οργάνωση περίπτωση συμμορίας (άρθρο 187 παρ.3 (παλαιό 185 παρ.5)
  • Ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση (άρθρο 46 παρ.1 ΠΚ) (σ.σ. το αδίκημα διερευνάται από την ήδη συσταθείσα επιτροπή).

Δεν εξετάστηκε η βασιμότητα των κατηγοριών

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ δεν περιέλαβε αίτημα να ανατεθεί σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο ο νομικός έλεγχος των στοιχείων των νέων «κατηγοριών», για τη βασιμότητα τους.

Το ζήτημα θα τεθεί στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία μπορεί να λάβει το λόγο ο Δ. Παπαγγελόπουλος καθώς και να υποβάλλει υπόμνημα.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης των 30 βουλευτών της ΝΔ είναι μυστική και θα γίνει αύριο, Τετάρτη 20 Μαΐου.

Λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό, οι βουλευτές θα προσέρχονται για να ψηφίσουν στη Βουλή ανά ομάδες των 60.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Τσοβόλας: Παραβιάζονται οι κανόνες της δίκαιης δίκης

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας τονίζει πως από τις μέχρι τώρα εργασίες της προανακριτικής επιτροπής δεν έχουν προκύψει ευθύνες του πελάτη του, υποστηρίζοντας πως η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου είναι απότοκος του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Τσοβόλας καταγγέλλει ότι η διαδικασία παραβιάζει τους κανόνες της δίκαιης δίκης, την αρχή της μυστικότητας και το τεκμήριο της αθωότητας.

Η δικαιοδοτική λειτουργία της Βουλής περιορίζεται στην άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία υποχρεωτικά καταλαμβάνει και τους τυχόν συμμετόχους.

Μετά την λήψη απόφασης για δίωξη, καθήκοντα κύριας ανάκρισης αναλαμβάνει το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται αποκλειστικά από ανώτατους δικαστές και αναθέτει σε μέλος του καθήκοντα ανακριτή.

Το Δικαστικό Συμβούλιο εκδίδει αμετάκλητα βούλευμα, για την παραπομπή ή μη του κατηγορουμένου ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως κατά τους επτά μήνες λειτουργίας της προανακριτικής επιτροπής, έχουν εξεταστεί 18 μάρτυρες με χιλιάδες σελίδες πρακτικών και έγγραφα που διαβιβάστηκαν.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και πως η κυβερνητική πλειοψηφία και το Κίνημα Αλλαγής επιχειρούν να συσκοτίσουν τις ευθύνες τους στα χρόνια που κυβερνούσαν. Ως προς τις καταθέσεις, οι βουλευτές έχουν την πεποίθηση ότι έχουν αποδομήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το αφήγημα περί «σκευωρίας».

Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

«Η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο που έχει βαθύτερες αιτίες γιατί το φάρμακο αποτελεί προσοδοφόρο εμπόρευμα - ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων με σφοδρούς ανταγωνισμούς για μεγαλύτερα κέρδη», έχει δηλώσει το ΚΚΕ το οποίο έχει αποχωρήσει από την επιτροπή, διαφωνώντας με την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.

Η Ελληνική Λύση υποστηρίζει πως «και σκάνδαλο Novartis υπήρξε αλλά και παρεμβάσεις στους εισαγγελείς επιχειρήθηκαν».

Το ΜέΡΑ25 που δεν συμμετείχε εξ αρχής στην προκαταρκτική επιτροπή, υποστηρίζει πως το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής και αυτό συνιστά θεσμική εκτροπή.

Η συζήτηση στη Βουλή

Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης που είναι ο εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως είπε, ζητούν τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου βασιζόμενοι:

- Στην κατάθεση δηλαδή της Ελένης Ράικου, για τις συνθήκες παραίτησής της.

- Την κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν».

- Την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου.

- Την κατάθεση του Παναγιώτη Αθανασίου για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου να στοχοποιηθούν πρόσωπα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

- Την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία και τον συμβιβασμό του στην μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

Λάππας: Πώς θα ...καταπιείτε αυτό το φιάσκο;

«Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε.

Και συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ: «Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς».

Ο κ. Λάππας επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», τόνισε.

Το ΚΙΝΑΛ υπέρ της πρότασης της ΝΔ

Από την πλευρά του ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της προανακριτικής επιτροπής Βασίλης Κεγκέρογλου συντάχθηκε με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. "Έχω πειστεί απόλυτα από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες, εισαγγελικούς λειτουργούς και άλλους... Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας", ανέφερε.

"Όχι" στη διεύρυνση από ΜεΡΑ25 - Αποχωρούν ΚΚΕ- Ελληνική Λύση

Την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, προανήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες», κατήγγειλε.

Επεσήμανε δε ότι το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί, εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Επιτροπής και αν υπήρχαν ενδείξεις για άλλα ζητήματα.

Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, τόνισε η βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή ως δικαστικό σώμα.

Αποχωρέ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε:

«Όσο ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, εγώ δεν συναινώ. Το μόνο που κάνετε είναι να αποπροσανατολίζετε τους Έλληνες από τα πραγματικά προβλήματα με τη συνδρομή των τηλεοπτικών καναλιών που τα μπουχτίσατε με χρήματα και σας λιβανίζουν όλη την ημέρα».

Και συμπλήρωσε αιτιολογώντας την απόφαση του κόμματος του για αποχώρηση από τη διαδικασία στη Βουλή:

«Μας καλείτε να αποφασίσουμε εμείς για ποινικές διαδικασίες. ενώ δεν είμαστε δικαστές; Για ποιο λόγο; Γιατί να μην πάει στο φυσικό δικαστήριο ο υπεύθυνος παρά συνεχίζουμε εδώ μέσα το θέατρο του παραλόγου;... Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε να τον κάνουμε εξιλαστήριο θύμα, ούτε να τον κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο. Κανέναν δεν κάνουμε εξιλαστήριο θύμα ή αποδιοπομπαίο τράγο. Και επειδή δεν κάνετε τίποτα για να έρθουν πίσω τα κλεμμένα χρήματα αποχωρούμε από την διαδικασία».

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις