Logo

Μαριχουάνα και σχιζοφρένεια



 
 

smkngpt_8-2-2011Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση μαριχουάνας με την πρώιμη έναρξη ψυχωτικών συμπεριφορών. Το ερώτημα είναι, ισχύει ότι το κάπνισμα μαριχουάνας προκαλεί πρώιμη ψύχωση; 

Μια νέα επανεξέταση 83 παρελθοντικών μελετών επί του θέματος, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 22.000 άτομα, επιδιώκει να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Η ανάλυση των μελετών αυτών εκ των υστέρων, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάπνιζαν μαριχουάνα ανέπτυξαν ψυχωτικές διαταραχές 2,7 χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο από τους ανθρώπους που δεν έκαναν χρήση κάνναβης.

Όμως, η αναθεώρηση διαπίστωσε επίσης, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε παράνομο ναρκωτικό, υπέστησαν ψύχωση δύο χρόνια νωρίτερα από τους μη χρήστες – μία όχι και τόσο μεγάλη διαφορά.

Ενώ οι μελέτες δεν συσχέτιζαν την κατανάλωση αλκοόλ με την πρώιμη εμφάνιση ψύχωσης, δεν μπορούσαν να αποκλείσουν την επίδραση του καπνίσματος, η οποία είναι μια κοινή συνήθεια των ανθρώπων με ψυχωτικές διαταραχές και εκείνων που καπνίζουν μαριχουάνα.

Σε πολλές από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα συγκεντρωμένα στοιχεία, συνηθίζεται το κάπνισμα της κάνναβης αναμεμειγμένης με καπνό. Οι ερευνητές ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα απλών τσιγάρων - σε αντίθεση με τη μαριχουάνα - δεν επιδεινώνει τις ψευδαισθήσεις ή την παράνοια σε ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Η νέα έρευνα ενισχύει την απόδειξη ότι το κάπνισμα ινδικής κάνναβης μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό ψύχωσης. Το περιοδικό Times μάλιστα, αναφέρθηκε πρόσφατα σε μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι μεταξύ 190 ασθενών με σχιζοφρένεια, 121 από τους οποίους είχαν χρησιμοποιήσει μαριχουάνα, η κάνναβης φαίνεται να επηρέαζε την ηλικία εμφάνισης ψύχωσης σε μία υποομάδα 44 ασθενών.

Οι επηρεασμένοι ασθενείς, είτε εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα από το κάπνισμα μαριχουάνας, ή παρουσίαζαν σοβαρή επιδείνωση των ψυχωτικών συμπτωμάτων τους κάθε φορά που κάπνιζαν.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης μελέτες που συνδέουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο με την ευαισθησία στην κάνναβη, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι καπνιστές μαριχουάνας δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σχιζοφρένειας, καθώς ακόμη και γιατί η εμφάνιση σχιζοφρένειας από την οποία πάσχουν πολλοί άνθρωποι δεν συνδέεται καθαρά με τη χρήση κάνναβης, αλλά συνδυαστικά με το οικογενειακό τους ιστορικό.

Ωστόσο, κανένα από τα στοιχεία που συνδέουν τη χρήση μαριχουάνας και την εμφάνιση ψύχωσης δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα ή να αιτιολογήσει επαρκώς γιατί τα ποσοστά της σχιζοφρένειας έχουν παραμείνει σταθερά ή και μειώθηκαν από το 1950, παρόλο που η χρήση μαριχουάνας έχει αυξηθεί σημαντικά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις