Logo

Παπαγγελόπουλος: Ζήτησε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντ. Σαμαρά - Ποιους μάρτυρες προτείνει [έγγραφο]



 
 

Προθεσμία τριάντα ημερών προκειμένου να προετοιμάσει την εξέταση του ως υπόπτου, ζήτησε την Πέμπτη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, όπου έχει κληθεί ως ύποπτος για την τέλεση ποινικών αδικημάτων μεταξύ των οποίων σύσταση συμμορίας, εκβίαση και δωροληψία.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε προθεσμία για να διαβάσει τι του προσάπτουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να προλάβει να διαβάσει τις πάνω από 100.000 σελίδες των μαρτυρικών καταθέσεων και άλλων στοιχείων που περιλαμβάνονται στη σε βάρος του υπόθεση που διερευνά η προανακριτική επιτροπή.

Επιπλέον ζήτησε να εξειδικευτούν τα αδικήματα, δεδομένου ότι του καταλογίζεται ηθική αυτουργία χωρίς να υπάρχει φυσικός αυτουργός στην κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος...

Βγαίνοντας από την αίθουσα που συνεδριάζει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε στους δημοσιογράφους:

«Πάνε βρόγχο- βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους. Θα τους πάω σταγόνα-σταγόνα με καθαρό νεράκι».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, για την προθεσμία που ζήτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αντικρούσει τις κατηγορίες, απάντησε:

«Ακόμη και αν δεν μου δώσουν την προθεσμία που ζητάω, εγώ εδώ θα είμαι! Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους. Θα έρθω και νεκρός. Σαν τον Ελ Σιντ θα έρθω στη Βουλή και θα ακούσουν αυτά που πρέπει. Σταγόνα – σταγόνα θα αποκαλύπτω. Αυτοί πάνε βρόγχο – βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους. Εγώ θα τους πάω σταγόνα-σταγόνα με καθαρό νεράκι».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε πολιτικές μεθοδεύσεις ώστε να «ξεπλυθεί το σκάνδαλο Novartis και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ».

«Πάνε να κατηγορήσουν εμένα ότι έχω συμμορία με την Παπαδάκου, για τα ρεπορτάζ της, ενώ είναι αυτοί οι συμμορίτες», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι ποινικοποιούνται δημοσιογραφικές έρευνες.

Αίτημα εξέτασης μαρτύρων

Ο πρώην υπουργός υπέβαλε αίτημα για την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων, όπως είναι οι διατελέσαντες κατά το επίδικο διάστημα προϊστάμενοι των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών Αθήνας, οι προϊστάμενοι του Πρωτοδικείου και Εφετείου Αθηνών και η Οικονομική Εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη προκειμένου να καταθέσουν για το ουσιώδες ζήτημα, εάν κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, επιχείρησε παρέμβαση σε οποιαδήποτε υπόθεση και αν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους ότι αυτοαποκαλείτο ως «Ρασπούτιν», όπως έχει καταθέσει «η όψιμη κατήγορός του» εισαγγελέας Ελένη Ράικου.

Ως μάρτυρες καλεί, επίσης, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Επιπρόσθετα αιτήθηκε να υποβληθεί σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Η κλήση και εξέταση όλων των ανωτέρω μαρτύρων είναι αναγκαία για την ανεύρεση της αληθείας, καθόσον άλλοι από αυτούς αναφέρθηκαν από άλλους εξετασθέντες μάρτυρες και άλλοι είναι ουσιώδεις μάρτυρες για γεγονότα που έχουν άμεση και ουσιώδη σχέση με τις ερευνητές αβάσιμες και αναληθείς κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον μου. Καθόσον αυτοί γνωρίζουν ότι εγώ ουδέποτε παρενέβην στα καθήκοντά τους κατά την επίδικη περίοδο, και ότι ως εκ τούτου τα όσα αντίθετα κατέθεσαν κάποιοι μάρτυρες (εισαγγελείς και Μιωνής) είναι τελείως αναληθή και αντιφατικά», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο αίτημα που υπέβαλε εγγράφως, διευκρινίζοντας ότι δεν προτείνει μάρτυρες υπεράσπισής του αλλά μάρτυρες που προκύπτουν από τη διαδικασία.

Ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας ανέφερε προς τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής κ. Μπουγά:
“Επειδή είναι πολλές χιλιάδες οι σελίδες, θα θέλαμε μια σημαντική προθεσμία.

Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θέλουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θέλουμε να σεβαστούμε την διαδικασία.
Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Δεν γίνεται όλα αυτά να γίνονται μετά από όλα όσα επικαλείται ο Σαμαράς και να μην καλείται. Θέλουμε το στικάκι με το υλικό, την κατάλληλη προθεσμία, και σαφές κατηγορητήριο”.

Δείτε εδώ το αίτημα που υπέβαλε ο Δ. Παπαγγελόπουλος για την εξέταση μαρτύρων και την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση του με τον Αντ. Σαμαρά

Τσοβόλας: Παράνομη η κλήτευση πολιτών με την ιδιότητα του υπόπτου

Ζήτημα ακυρότητας των εργασιών της Επιτροπής έθιξε ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου Δημήτρης Τσοβόλας, τονίζοντας πως είναι «παράνομη και συνιστά κατάχρηση εξουσίας» η κλήτευση πολιτών με την ιδιότητα των υπόπτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραπομπή πολιτικού προσώπου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Το θέμα κλήτευσης των πολιτών ως υπόπτων από τη ...Βουλή, έθιξαν ο εκδότης της εφημερίδας "Δημοκρατία" Γιάννης Φιλιππάκης, η δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκου και ο εκδότης του περιοδικού "Άμυνα και Διπλωματία" Αλέξανδρος Τάρκας που έχουν κληθεί, επίσης, να εξεταστούν ως ύποπτοι.

Ο συνήγορος των Γ. Φιλιππάκη και Αλ. Τάρκα τόνισε ότι η κλήση τους με την ιδιότητα του υπόπτου παραβιάζει τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του Κανονισμού της Βουλής. «Δεν μπορεί η Επιτροπή να καλεί μη πολιτικά πρόσωπα για ανωμοτί καταθέσεις». «Υποχρεούστε να κληθεί ο κ. Φιλιππάκης ως μάρτυρας, αλλιώς πρόκειται για στέρηση φυσικού δικαστή και αρνησιδικία» επεσήμανε ο συνήγορος, καταγγέλλοντας ακυρότητα της διαδικασίας.

29 μάρτυρες μεταξύ των οποίων Σπ. Λιβανό και Αντ. Σαμαρά, ζητά ο εκδότης Γ. Φιλιππάκης

Κατά την ακρόασή του, ο εκδότης της «Δημοκρατίας» ζήτησε την κλήση συνολικά 29 μαρτύρων. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπ. Λιβανός, ο οποίος είναι κουμπάρος του εκδότη Αλ. Τάρκα (που έχει κληθεί επίσης ως ύποπτος) αλλά και του Στ. Παπασταύρου. «Ο κ. Λιβανός είναι κουμπάρος του Αλέξανδρου Τάρκα και του Σταύρου Παπασταύρου. Γνωρίζει συνεπώς την υπόθεση. Σύμφωνα με το μύθευμα, εμείς εκβιάζαμε Παπασταύρου, Μιωνή και Μεταξά. Ο κ. Σπήλιος Λιβανός ήταν συνεπώς κουμπάρος του ¨εκβιαστή¨ και κουμπάρος του ¨εκβιαζόμενου¨. Δεν πήρε χαμπάρι για τον εκβιασμό;» διερωτήθηκε ο κ. Φιλιππάκης.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο εκδότης συμπλήρωσε: «Εμείς πριν τον κ. Παπαγγελόπουλο, είχαμε αρχηγό της συμμορίας τον κ. Βορίδη, σύμφωνα με όσα έχει πει ο Μιωνή».

Η πλευρά του Γ. Φιλιππάκη ζήτησε, επίσης, την κλήση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος -σύμφωνα με τον δικηγόρο του εκδότη- είναι αδελφικός φίλος του Αλ. Τάρκα. Κατά τον συνήγορο του Γ. Φιλιππάκη, ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να κληθεί και για τη συνάντηση που διεξήχθη 11/12/2012 και ώρα 18.30 μεταξύ Σαμαρά – Φιλιππακη - Ταρκα προκειμένου να μην γράφει η «Δημοκρατία» κατά του Σ. Μιωνή. Ο εκδότης ζήτησε και την συμπληρωματική κατάθεση του Σ. Μιωνή. Ο εκδότης αιτήθηκε και την κλήση των εισαγγελικών λειτουργών κ.κ. Τζούρα και Καλούδη.

Ένσταση ακυρότητας από την Παπαδάκου

Βαριές παρανομίες της πλειοψηφίας στην Προανακριτική για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, κατήγγειλε ο συνήγορος της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου Δημήτρης Τσοβόλας.

Παίρνοντας το λόγο, η δημοσιογράφος δεν αποδέχτηκε την ιδιότητα της ύποπτης και κατέθεσε ένσταση ακυρότητας με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αλλά και του γεγονότος ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι κατηγορούμενος προκειμένου να συμπαραπεμφθεί μαζί του...

«Δεν αποδέχομαι την ιδιότητα της ύποπτης. Εκφράζω την δυσάρεστη έκπληξη μου, όπως το έκανε χθες με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ. Από εδώ παρέλασαν εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, κατηγορούμενοι για μίζες, για ξέπλυμα χρήματος. Εγώ, θέλω να έρθω στην Επιτροπή για την αλήθεια και μόνον για αυτή. Το οφείλω στον εαυτό μου για να τον υπερασπιστώ απέναντι σε μια εισαγγελέα που με έχει συκοφαντήσει και την έχω μηνύσει. Απέναντι στον κ. Μιωνη που έχει καταδίκες, απάτη επί δικαστηρίω, και τον οποίο επίσης έχω μηνύσει» ανέφερε η δημοσιογράφος.

Και συμπλήρωσε απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ: «Έχω μια μεγάλη απορία. Πως καταφέρατε να βρείτε τόσο εύκολα τον κ. Μιωνη. Κάθε φορά που ήθελα να του επιδώσω μια μήνυση, δεν τον έβρισκα…».

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής κ. Μπουγά, η Γιάννα Παπαδάκου ζήτησε προθεσμία ενός μήνα για να διαβάσει τις χιλιάδες σελίδες των πρακτικών, σχολιάζοντας: «Λοιπόν, επειδή εγώ δεν είμαι διάνοια όπως η Τσατσανη, ζητώ το λιγότερο ένα μήνα».

Υπενθύμισε πω η συνταξιοδοτημένη εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη (σ.σ. που έχει καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή) διάβασε τη δικογραφία χιλιάδων σελίδων με κατηγορούμενο τον τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλου και την αρχειοθέτησε σε μόλις 72 ώρες...

Προθεσμία μόλις 10 ημέρων στον Παπαγγελόπουλο από την Προανακριτική Επιτροπή

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για χορήγηση προθεσμίας τουλάχιστον 30 ημερών στον πρώην υπουργό και τρεις πολίτες που καλούνται να εξεταστούν ως ύποπτοι από τον Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τις τυχόν ευθύνες στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Στο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δόθηκε προθεσμία μόλις 10 ημερών από τις 30 ημέρες που αιτούνταν προκειμένου να διαβάσει τις πάνω από 100.000 σελίδες πρακτικών από την εξέταση μαρτύρων και άλλων στοιχείων που ετέθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Κατά πλειοψηφία η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αποφάσισε να καλέσει ανωμοτί για εξηγήσεις τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα στις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καλείται στις 15 Ιουνίου 2020
  • Ιωάννης Φιλιππάκης, καλείται στις 18 Ιουνίου 2020
  • Αλέξανδρος Τάρκας, καλείται στις 23 Ιουνίου 2020
  • Γιάννα Παπαδάκου, καλείται στις 24 Ιουνίου 2020.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-6-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις