Logo

''Σφυροκόπημα'' στο ηλεκτρονικό έγκλημα



 
 

ilektroniko_8-2-2010Επιχείρηση με τον κωδικό «sledgehammer» («σφυροκόπημα») για την διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω διαδικτύου οργάνωσε το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέσα στο 2010.

Αυτή ήταν η σημαντικότερη ενέργεια των διωκτικών αρχών, για την πάταξη της πορνογραφίας ανηλίκων, καθώς οδήγησε στο σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος 177 ατόμων.

Επιπλέον, μέσα στο ίδιο έτος αποτράπηκαν περισσότερες από  60 απόπειρες αυτοκτονιών που εκδηλώθηκαν μέσω του Διαδικτύου και εξιχνιάσθηκε  σειρά διαδικτυακών εγκλημάτων, όπως ηλεκτρονικές απάτες, παραβιάσεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας ( «πειρατεία» μέσω Διαδικτύου) κ.α.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δόθηκε, σήμερα Τρίτη,  στη δημοσιότητα ο συνοπτικός ετήσιος απολογισμός του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο του εορτασμού σε 70 χώρες του κόσμου της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» («Safer Internet Day»).

Ειδικότερα, μέσα στο 2010 το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

*Xειρίσθηκε 903 δικογραφίες, προανακρίσεις και προκαταρκτικές εξετάσεις, σχετικές με αδικήματα, που τελέσθηκαν μέσω διαδικτύου.

*Συνεργάστηκε σε 71 υποθέσεις με τη Διεθνή Αστυνομική Συνεργασία (Interpol) και σε 18 με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Συνεργασία ( Europol ).

*Εφάρμοσε σε 149 περιπτώσεις την αυτόφωρη διαδικασία.

*Απέτρεψε με τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών 66 απόπειρες ανθρωποκτονιών που εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου.

*Κατέγραψε 47 υποθέσεις διαδικτυακής πορνογραφίας ανηλίκων, που η πλειονότητά τους εξιχνιάσθηκε στο πλαίσιο πανελλαδικών επιχειρήσεων.

*Σχημάτισε δικογραφία σε βάρος εταιρειών που εμπλέκονται σε αποστολή απατηλών μηνυμάτων μέσω της κινητής τηλεφωνίας με σκοπό το εμπορικό κέρδος.

* Εντόπισε το δράστη κακόβουλης επίθεσης (cracker) στα υπολογιστικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που έγινε κατά το διάστημα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις