Logo

'' ΄Εφυγε '' ο Μ. ΄Εβερτ



 
 

_9-2-2011"Έφυγε" σήμερα Τετάρτη από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.

Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.

Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ, τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.

Ο Μ. ΄Εβερτ νοσηλευόταν από τις 7 Ιανουαρίου στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Μαϊου 1939 και ήταν γιός του ΄Αγγελου ΄Εβερτ, ο οποίος υπήρξε αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ως Αστυνομικός Δ/ντής Αθηνών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Ο εκλιπών πολιτικός, με πλούσια πολιτική δράση, διετέλεσε για περίπου τέσσερα χρόνια πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης(από τον Νοέμβριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1997), εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων και θήτευσε ως υπουργός στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Ράλλη (1974-1981) και Μητσοτάκη (1990-1993).

Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και ασχολήθηκε από φοιτητής με την πολιτική.

Το 1957 στρατεύθηκε στην νεολαία της ΕΡΕ,  της οποίας ανέλαβε την προεδρία το 1963.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Την περίοδο εκείνη ξεκινά η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον μετέπειτα ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο θεωρούσε «πολιτικό» του πατέρα.

Το 1986 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%.

Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του δημιουργήθηκε ο "Αθήνα 9,84" ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα.

Στις 26 Οκτωβρίου 1991, υπέβαλε την παραίτησή του από το Υπουργείο Προεδρίας, την οποία αποδέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στις 3 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ με 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη.

Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου της παράταξης εξελέγη νέος πρόεδρος του Κόμματος ο Κώστας Καραμανλής.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, την αποχώρησή του από την πολιτική.

Ηταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις