Logo

Επικίνδυνα για την υγεία τα light αναψυκτικά !



 
 

lgtsd_10-2-2011Για όσους επιθυμούν να φροντίζουν την υγεία τους, τα ανθρακούχα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη (“light”), μπορεί να φαίνονται ως σοφή επιλογή.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτού του είδους τα ποτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη επιστημονική μελέτη που εξέτασε τις περιπτώσεις περισσότερων από 2.500 ατόμων, βρήκε ότι αυτοί που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης σε καθημερινή βάση, είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αγγειακά προβλήματα, απ’ ότι εκείνοι που δεν έπιναν καθόλου.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια Χάνα Γκάρντενερ: «Αν τα αποτελέσματα μας επιβεβαιωθούν από τις μελλοντικές μελέτες, αυτό θα σημαίνει ότι τελικά,  τα διαιτητικά αναψυκτικά μπορεί και να μην είναι το πιο κατάλληλο υποκατάστατο των ζαχαρούχων αναψυκτικών, όσον αφορά στην προστασία από αγγειακά προβλήματα».

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο Αμερικάνικο Διεθνές Συνέδριο για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια, στο Λος Άντζελες, έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Οι 2.564 συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν αν έπιναν διαιτητικά, ανθρακούχα αναψυκτικά, κανονικά ανθρακούχα αναψυκτικά, ένα μίγμα από τα δύο ή κανένα απ’ τα δύο.

Η Δρ. Γκάρντενερ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ανέφερε ότι θα πρέπει πάντως να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να ερευνηθεί  ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να εγείρει τον κίνδυνο αγγειακών προβλημάτων.

Εξάλλου, η Δρ Σαρλίν Αχμέτ, δήλωσε: «Σύμφωνα με τη μελέτη μας, η κατανάλωση ανθρακούχων διαιτητικών αναψυκτικών σε τακτική βάση, θα μπορούσε να θέσει τον ίδιο ή και μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, σε σχέση με τα κλασικά ανθρακούχα ποτά, δίνοντας έτσι μια προειδοποίηση σε αυτούς που συχνά επιλέγουν τις διαιτητικές εκδόσεις τον ποτών αυτών για να είναι "υγιείς"».

«Ο καθένας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, και την τακτική άσκηση», προσέθεσε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις