Logo

Επικίνδυνη για την υγεία η "κόλλα" Fixodent



 
 

tthpst_11-2-2011Μήνυση υποβλήθη στην γνωστή εταιρεία Procter & Gamble - η οποία παρασκευάζει και  τη γνωστή "κόλλα"  για τεχνητές οδοντοστοιχίες,  Fixodent. 

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν χρήστες του συγκεκριμένου προϊόντος, κατηγορούν τον ψευδάργυρο που περιέχει η Fixodent, για τις νευρολογικές ασθένειες που ανέπτυξαν μετά τη χρήση της.

Η Αν Κόφμαν, μία από τους ενάγοντες ασθενείς κατά της κατασκευαστικής εταιρείας του προϊόντος,  υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο προϊόν προκάλεσε μούδιασμα στα άκρα της.

Η Κόφμαν είχε διαγνωστεί με δηλητηρίαση από ψευδάργυρο, μία πάθηση κατά την οποία τα υψηλά επίπεδα του συγκεκριμένου μετάλλου  παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του χαλκού από το σώμα, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτα νευρολογικά προβλήματα.

«Η Fixodent είναι το μόνο προϊόν που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ που περιείχε ψευδάργυρο», δηλώνει η Κόφμαν.

Ένας άλλος ασθενής, ο Μαρκ Τζέικομπι, 41 ετών, είπε ότι ένιωθε όλο και περισσότερο ασταθή τα πόδια του μετά τη χρήση του προϊόντος, μέχρι που κατέληξε σε μια αναπηρική καρέκλα.

Οι γιατροί απέδωσαν τελικά τη διαταραχή του στα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου που βρέθηκαν στο σώμα του.

Ο κ. Τζέικομπι, ο οποίος φοράει τεχνητές οδοντοστοιχίες επί 20 χρόνια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μόλυνση προήλθε από το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο έχει πλέον σταματήσει να χρησιμοποιεί.

fxdn_11-2-2011«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι ήταν η Fixodent που μου προκάλεσε αυτό το πρόβλημα. Εμποτίζεται στο σώμα σας και επηρεάζει τα νεύρα», δήλωσε στις ειδήσεις του ABC.

Η σύνδεση μεταξύ του συγκεκριμένου προϊόντος και της πρόκλησης  νευρολογικών παθήσεων, είχε γίνει σε μελέτη που ήταν προγραμματισμένη να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό 'Neurology' το 2009.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, είχαν δηλώσει ότι και οι τέσσερις χρήστες που εξέτασαν, είχαν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, τα οποία μπορούσαν να μετρηθούν στο αίμα τους.

Η δημοσίευση της εν λόγω έρευνας ωστόσο, καθυστέρησε δύο ολόκληρα χρόνια μετά από τις δηλώσεις του Δρ. Κέννεθ Σέι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η μελέτη αυτή ήταν βασισμένη σε  “σκέτες εικασίες και τίποτε παραπάνω”.

Το 2009, η ίδια η Procter & Gamble προσέθεσε μια προειδοποιητική ετικέτα ασφαλείας στις συσκευασίες των προϊόντων Fixodent, στις οποίες αναγραφόταν ότι “η παρατεταμένη πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία”.

Μετά τις κατηγορίες που τις αποδίδονται ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε: «Η φόρμουλα της Fixodent έχει υποστεί εκτεταμένες δοκιμές. Δεν έχουμε καμία έγκυρη επιστημονική απόδειξη ότι η χρήση της Fixodent σύμφωνα με τις οδηγίες, προκαλεί οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις