Logo

Τα αλμυρά σνακ οδηγούν στην αρτηριοσκλήρωση



 
 

sltsnck_12-2-2011Οι περισσότεροι από μας λατρεύουμε τα αλμυρά σνακ, όπως είναι οι τηγανιτές πατάτες και τα πατατάκια, παρόλο που γνωρίζουμε ότι μας κάνουν κακό.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, μία νέα έρευνα ήρθε να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, καθώς διαπίστωσε ότι οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να είναι χειρότερες από ό, τι νομίζουμε, καθώς μπορεί να βλάψουν τις αρτηρίες μας μέσα σε μόλις 30 λεπτά από την ώρα που τις καταναλώνουμε.

Αυστραλοί ερευνητές λένε ότι οι τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι, μπορεί να σταματήσουν γρήγορα τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ακόμη και σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Η Κέισι Μ. Ντίκινσον και οι συνεργάτες της στην Κοινοπολιτεία Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας στην Αδελαΐδα, παρακολούθησαν 16 υγιείς ανθρώπους, δίνοντας στους μισούς μία μερίδα ντοματόσουπας με ελάχιστο αλάτι και στους άλλους μισούς την ίδια σούπα με 10 φορές περισσότερο αλάτι.

Στη συνέχεια, άλλαξαν τα γεύματα των ομάδων, δίνοντας στους συμμετέχοντες που πήραν ένα χαμηλότερο ποσό νατρίου κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, μια υψηλότερη δόση στο δεύτερο γύρο και το αντίστροφο.

Μετά από κάθε μερίδα, οι συγγραφείς της μελέτης μέτρησαν τις αρτηρίες των συμμετεχόντων με τη χρήση υπερήχων και βρήκαν ότι οι αρτηρίες αυτών που κατανάλωναν περισσότερο αλάτι στη διατροφή τους, διευρύνθηκε περίπου στο μισό σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο αλμυρές τροφές.

«Το σημαντικό είναι ότι η μελέτη μας ενισχύει την απόδειξη ότι το νάτριο έχει τόσο άμεσες όσο και χρόνιες επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία», δήλωσε ο Δρ. Σαχίλ Πάριχ, επεμβατικός καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων.

Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τις αλλαγές στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων –  που δείχνουν πρώιμα στάδια αρτηριοσκλήρωσης. Αυτό μπορεί με τη σειρά του, να οδηγήσει σε απόφραξη του αίματος, άρα σε καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι λάτρεις των αλμυρών τροφών και σνακ; Ο Δρ. Πάριχ προτείνει να ακολουθούν τη συνιστώμενη κατανάλωση δύο γραμμαρίων νατρίου την ημέρα, ενώ όσοι γυμνάζονται σε καθημερινή βάση, μπορούν να προσθέσουν λίγο περισσότερο αλάτι στη διατροφή τους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-2-2011 από directNEWS.gr



Τελευταίες Ειδήσεις