Logo

Γαμήλια τούρτα 113 ετών !



 
 

wddngck_14-2-2011Οι περισσότερες γαμήλιες τούρτες μόλις και μετά βίας επιβιώνουν μέχρι την ημέρα για την οποία προορίζονται, πόσο μάλλον να αντέξουν για χρόνια.

Κι όμως… Υπάρχει μία γαμήλια τούρτα, η οποία εξακολουθεί να είναι ανέπαφη μετά από 113 ολόκληρα χρόνια (!!!) – γεγονός που την καθιστά την αρχαιότερη πλήρη τούρτα γάμου στον κόσμο.

Πρόκειται για μία περίτεχνα διακοσμημένη τούρτα, που φτιάχτηκε το 1898 στην Αγγλία και παραμένει ακόμα ανέπαφη, με μόνη εξαίρεση μια μεγάλη ρωγμή στο γλάσο της, η οποία προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάποτε ήταν λευκή ως σύμβολο της αγνότητας, με το πέρασμα όμως όλων αυτών των ετών, απέκτησε ένα καφέ χρώμα.

Η πανέμορφη γαμήλια τούρτα αρχικά βρισκόταν στη βιτρίνα ενός οικογενειακού φούρνου, στο Χάμσαϊρ, ο οποίος έκλεισε το 1964.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε ένα πατάρι, όπου παρέμεινε για σχεδόν έναν αιώνα, μέχρι που η κόρη του φούρναρη την δώρισε σε ένα τοπικό μουσείο, το “Γουίλις”.

Η Σού Τάπλις, επιμελήτρια του μουσείου, δήλωσε: «Η τούρτα ήταν αποθηκευμένη για πολλά χρόνια σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να θερμανθεί και να λιώσει η ζάχαρη, δίνοντάς της ένα πιο σκούρο χρώμα».

«Η κόρη του φούρναρη, που ήταν ανύπαντρη, μας τη δώρισε προς το τέλος της ζωής της, καθώς φοβήθηκε ότι μπορεί κάποιος να ανακάλυπτε την γαμήλια τούρτα στην σοφίτα της και να υπέθετε ότι κάποιος άντρας την παράτησε τη μέρα του γάμου τους».

Η κυρία Τάπλις πρόσθεσε: «Η τούρτα υπέστη εργασίες συντήρησης μετά από τις ανησυχίες του προσωπικού του μουσείου, που είχαν παρατηρήσει μια διακριτή αλλαγή χρώματος. Μετά από έρευνα, και χρησιμοποιώντας μια σύριγγα, διαπιστώθηκε ότι η εσωτερική, φρουτώδης γέμιση της τούρτας ήταν ακόμα υγρή. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να τη διατηρήσουμε σε αυτή την κατάσταση για άλλα τόσα χρόνια».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις