Logo

Το αρχαιότερο προσθετικό μέλος σώματος !



 
 

mmft_15-2-2011Δύο τεχνητά μεγάλα δάχτυλα ποδιών - το ένα εκ των οποίων βρέθηκε προσαρμοσμένο στο πόδι μιας αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας - αποτελούν τα πρώτα λειτουργικά προσθετικά μέρη σώματος του κόσμου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το χειροποίητο αντικείμενο που αποτελείται από 3 μέρη, είναι φτιαγμένο από ξύλο και δέρμα και στεγάζεται στο μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο, μαζί με το τεχνητό δάχτυλο που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, θεωρείται ότι βοηθούσαν τους Αιγυπτίους που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο δάχτυλο του ποδιού τους, να περπατούν.

Τα αντικείμενα αυτά, χρονολογούνται πριν από το 600πΧ, επαναπροσδιορίζοντας αυτό που πίστευαν μέχρι στιγμής οι επιστήμονες ότι ήταν η αρχαιότερη γνωστή πρακτική πρόσθεσης μέλους – το περίφημο “Roman Capula Leg".

Και τα δύο αυτά αντίγραφα, εξετάστηκαν σε δύο εθελοντές που είχαν χάσει τα μεγάλα δάχτυλα των δεξιών ποδιών τους σε ατύχημα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Τζάκι Φιντς, διεξήγαγε τις δοκιμές στο Εργαστήριο Βάδισης, στο Πανεπιστημιακό Κέντρο του Σάλφορντ.

prsthtc_15-2-2011Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό “Λάνσετ”, είπε: «Μία προσθετική συσκευή, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως πραγματική, πρέπει να πληροί διάφορα κριτήρια. Για παράδειγμα, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη, θα πρέπει να αντέχει τις σωματικές δυνάμεις, έτσι ώστε να μην σπάσει ή ραγίσει με τη χρήση».

«Οι αναλογίες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο και η εμφάνισή της θα πρέπει να μοιάζει με το πρωτότυπο μέρος του σώματος, ώστε να είναι αποδεκτή τόσο από τον φέροντα όσο και από τους γύρω του. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι πρέπει να βοηθάει το μέρος του σώματος που αντικαθιστά», είπε.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να φορέσουν πιστά αντίγραφα των 2 αρχαίων προσθετικών συσκευών με αιγυπτιακά σανδάλια και, ενώ κανένα από τα δύο δεν αναμενόταν να λειτουργήσει ακριβώς όπως ένα πραγματικό μεγάλο δάχτυλο ποδιού, ο ένας από τους εθελοντές ήταν σε θέση να περπατήσει πολύ καλά με το τεχνητό δάχτυλο.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική αύξηση της πίεσης κάτω από το πόδι, αν και οι δύο εθελοντές είπαν ότι βρήκαν το δάχτυλο του ποδιού του Καΐρου ιδιαίτερα άνετο.

«Μέχρι να είμαστε σε θέση να εξετάσουμε τα αντίγραφα και των δύο συσκευών με τους εθελοντές σε εργαστηριακές συνθήκες, παρέμεινε αβέβαιο αν θα μπορούσαν πράγματι ή όχι να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες τους να περπατούν», δήλωσε η Δρ. Φιντς και προσέθεσε: «Οι διαπιστώσεις μου υποδεικνύουν έντονα ότι και οι δύο προσθετικές  συσκευές λειτουργούσαν ικανοποιητικά ως υποκατάστατα για τα δάχτυλα που έλειπαν».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις