Logo

Πώς να απαλλαγείτε από την άσχημη αναπνοή



 
 

bdbrth_16-2-2011Η άσχημη αναπνοή μπορεί να καταστρέψει την ερωτική σας ζωή ή ακόμα και να σας στοιχίσει αυτή τη νέα θέση εργασίας που τόσο θέλατε, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι έρευνες.

Ωστόσο, όλοι όσοι υποφέρουν από άσχημη αναπνοή, θα χαρούν να μάθουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη οσμή του στόματος, απ’ ό,τι μπορεί να νόμιζαν.

Εσείς έχετε άσχημη αναπνοή;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε αν η αναπνοή σας είναι φρέσκια ή δύσοσμη. Οι περισσότεροι άνθρωποι με δύσοσμη αναπνοή δεν αντιλαμβάνονται καν ότι έχουν αυτό το πρόβλημα, καθώς ο εγκέφαλος “συνηθίζει” την προσωπική οσμή του καθενός.  

Τα καλά νέα όμως, είναι ότι υπάρχουν τρόποι να το ελέγξετε μόνοι σας, χωρίς να μπείτε στη ντροπιαστική διαδικασία να πρέπει να ζητήσετε την επιβεβαίωση κάποιου άλλου.

Αρχίστε ελέγχοντας τη γλώσσα σας. Τι χρώμα έχει; «Μια λεία, ροζ γλώσσα υποδεικνύει φρέσκια ανάσα. Αντίθετα, μία γλώσσα που είναι άσπρη και μοιάζει σαν να έχει λέπια, υποδεικνύει άσχημη αναπνοή», λέει ο Δρ. Χάρολντ Κατζ, βακτηριολόγος και ιδρυτής της Κλινικής Αναπνοής στην Καλιφόρνια.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η άσχημη αναπνοή δεν είναι δείγμα κακής υγιεινής των δοντιών. «Συνήθως δεν έχει καμία σχέση με τα δόντια», εξηγεί ο Δρ. Κατζ. «Μπορεί να έχετε γερά, χαλασμένα ή και καθόλου δόντια και να έχετε ακόμα άσχημη αναπνοή. Έχει να κάνει με τη γλώσσα».

Σκεφτείτε ότι η γλώσσα είναι σαν χαλί και το στόμα σαν κινητό χημικό εργαστήριο. Σε ένα μέσο στόμα, υπάρχουν περισσότερα από 600 είδη βακτηρίων, πολλά από τα οποία παγιδεύονται κάτω από την επιφάνεια της γλώσσας και προκαλούν άσχημη αναπνοή.

stnkbrth_16-2-2011Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

  • Κρατήστε το στόμα σας ενυδατωμένο. Ένα στεγνό στόμα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια. «Το σάλιο περιέχει οξυγόνο, που το καθιστά φυσικό εχθρό των βακτηρίων», λέει ο Δρ. Κατζ. «Τα βακτήρια δεν μπορούν να ζήσουν στην παρουσία οξυγόνου, επομένως με το να πίνετε νερό και να μασάτε τσίχλες, βοηθάτε στην παραγωγή σάλιου που καταπολεμά την άσχημη αναπνοή με φυσικό τρόπο».
  • Υπάρχουν ορισμένες τροφές που εντείνουν το πρόβλημα, γι’ αυτό θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το κάρι, το ψάρι και η σοκολάτα. Επίσης, αφεψήματα και ποτά όπως η μπύρα, το κρασί, ο καφές και τα αναψυκτικά, δεν βοηθούν καθόλου στην καταπολέμηση της άσχημης αναπνοής.
  • Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το πρόβλημα είναι:

- Το πράσινο τσάι, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που καταπολεμούν την άσχημη οσμή.

- Η κανέλα, η οποία περιέχει έλαια που σκοτώνουν πολλά είδη στοματικών βακτηρίων.

- Τα τραγανά φρούτα και λαχανικά, όπως είναι τα μήλα και το σέλινο, καθώς και τα φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις