Logo

Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη !



 
 

snrptn_16-2-2011Ο ήλιος εξαπέλυσε την ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων τεσσάρων ετών την περασμένη Δευτέρα (14 Φεβρουαρίου), εκσφενδονίζοντας ένα τεράστιο κύμα φορτισμένων ατόμων στο διάστημα και προς τη Γη.

Η ηλιακή καταιγίδα έστειλε μια λάμψη ακτινοβολίας που έπληξε τη Γη μέσα σε λίγα μόνο λεπτά και τώρα, ένα τεράστιο σύννεφο φορτισμένων σωματιδίων κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας.

Αυτές οι στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας, όπως ονομάζονται, συνήθως χρειάζονται περίπου 24 ώρες ή και περισσότερο για να φτάσουν. 

Η λάμψη αυτή, η οποία έχει καταχωρηθεί ως φωτοβολίδα κατηγορίας X2.2 στην κλίμακα των ηλιακών εκλάμψεων, ήταν η πρώτη φωτοβολίδα κλάσης X που εμφανίστηκε στον νέο ηλιακό κύκλο δραστηριότητας, η οποία ξεκίνησε το περασμένο έτος.

«Ήταν η μεγαλύτερη έκλαμψη που έγινε από τις 6 Δεκεμβρίου 2006, δηλαδή εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Φιλ Τσάμπερλιν, αναπληρωτής επιστήμονας στη NASA για το πρότζεκτ “Solar Dynamics Onservatory”, μέσω του οποίου παρατηρήθηκε η έξαρση. «Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις που μας οδήγησαν να πιστεύουμε ότι υπήρχε η πιθανότητα να συμβούν από μέτριες έως μεγάλες εξάρσεις (κατηγορία M ή παραπάνω), όμως μείναμε όλοι έκπληκτοι όταν στην πραγματικότητα συνέβη να είναι μια μεγάλη έξαρση κατηγορίας X».

Αυτού του είδους η έξαρση μπορεί να “λούσει” τη Γη με υψηλές δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ οι ακτίνες - X, εκτοξεύουν μια τεράστια ποσότητα ηλιακού ανέμου προς την κατεύθυνσή μας. Όταν αυτός ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη Γη, τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια που περιέχει έρχονται σε επαφή με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας και ρέουν προς τους μαγνητικούς πόλους.

Η διαταραχή αυτή, μπορεί να δημιουργήσει μια γεωμαγνητική καταιγίδα στο μαγνητικό πεδίο της Γης. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις