Logo

Εξωσωματικές εμπειρίες ή σύγχιση του εγκεφάλου;



 
 

xprmnt-18-2-2011Εδώ και αιώνες, άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου αναφέρουν ότι έχουν βιώσει περίεργες εξωσωματικές εμπειρίες.

Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες ανθρώπων που αναφέρουν ότι έχουν δει από ψηλά το σώμα τους να κείτεται πάνω σ’ ένα κρεβάτι νοσοκομείου, ή ακόμα κι ότι έχουν αισθανθεί το πνεύμα τους να αιωρείται ελεύθερα, σαν να έχει αποσπασθεί από τα φυσικά δεσμά του (σώμα).

Ένα πρόσφατο, εξαιρετικό πείραμα  ωστόσο, έχει πειστικές αποδείξεις για το γεγονός ότι οι εξωσωματικές εμπειρίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα τεχνάσματα του μυαλού που βρίσκεται σε σύγχυση.

Με τη χρήση ανιχνευτών εικονικής πραγματικότητας, οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεγελάσουν τους εγκεφάλους των εθελοντών, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι κατέλαβαν προσωρινά έναν τρισδιάστατο χαρακτήρα που δημιουργήθηκε από έναν υπολογιστή.

Οι ιδιόμορφες αισθήσεις που ανέφεραν οι εθελοντές, καθρεφτίζουν τις εμπειρίες όλων όσων πιστεύουν ότι έχουν βιώσει εξωσωματικές εμπειρίες.

Ο Ελβετός νευροεπιστήμονας Δρ. Olaf Blanke, ζήτησε από τους εθελοντές να “βυθιστούν” σε ένα τοπίο - δημιούργημα ηλεκτρονικού υπολογιστή - φορώντας ανιχνευτές εικονικής πραγματικότητας.

otfbd_18-2-2011Ένα ειδικό λογισμικό δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χώρο στον οποίο υπήρχε μία ανθρώπινη φιγούρα – γνωστή και ως “άβαταρ” - η οποία μιμούταν την στάση και τις κινήσεις του ατόμου που φορούσε τους ανιχνευτές.

Κάθε εθελοντής φορούσε επίσης ένα ειδικό “σκουφί”, εφοδιασμένο με ηλεκτρόδια που παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους όσο διαρκούσε το πείραμα.

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, οι εθελοντές έπρεπε να σταθούν μπροστά από μια μεγάλη οθόνη βίντεο, όπου έβλεπαν ένα είδωλο του εαυτού τους να στέκεται με γυρισμένη την πλάτη του. Όταν οι επιστήμονες άγγιξαν τους εθελοντές, ενώ ταυτόχρονα “άγγιζαν” το άβαταρ μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι εθελοντές ανέφεραν ότι βίωσαν μια εξωσωματική εμπειρία.

«Άρχισαν να πιστεύουν ότι το είδωλο ήταν το σώμα τους», είπε ο Δρ. Blanke. «Δημιουργήσαμε μία μερική εξωσωματική εμπειρία. Ήμασταν σε θέση να διαχωρίσουμε την αφή και την όραση και να κάνουμε τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πείραμα να νομίζουν ότι το σώμα τους βρισκόταν δύο μέτρα μπροστά τους».

Ο Δρ. Blanke υποστηρίζει ότι οι εξωσωματικές εμπειρίες που αναφέρονται κατά καιρούς από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, είναι απλώς το αποτέλεσμα προσωρινής δυσλειτουργίας στον τρόπο που ο εγκέφαλός τους αντιλαμβάνεται τον κόσμο. «Δεν πρόκειται για ένα πνευματικό μυστήριο, αλλά για μπέρδεμα του εγκεφάλου», προσέθεσε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις