Logo

Επικίνδυνες για την τεχνολογία οι ηλιακές εκλάμψεις



 
 

slrflr_18-2-2011Οι τεράστιες ηλιακές εκλάμψεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν τη διακοπή των ηλεκτρικών δικτύων και των συστημάτων επικοινωνίας ανά την υδρόγειο.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του BBC, τα κύματα των φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων αναμένονται να χτυπήσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης κατά τη διάρκεια της ερχόμενης Πέμπτης και της Παρασκευής, ως αποτέλεσμα των τριών ηλιακών εκλάμψεων που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες  –  συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης ηλιακής έκλαμψης που είχε να συμβεί από το 2006.

Παρόλο που αυτό σημαίνει ότι το βόρειο σέλας (Aurora Borealis), μπορεί να είναι ορατό πολύ νοτιότερα απ’ ότι συνήθως (για παράδειγμα, στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο), προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα, ο αντίκτυπος των ηλιακών εκλάμψεων θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τεχνολογία.

Σύμφωνα με το επίσημο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Xinhua), η ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα από τις ηλιακές εκλάμψεις έχει ήδη επηρεάσει τα ραδιοκύματα στο νότιο μέρος της χώρας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, εξέδωσε μία δήλωση στην οποία λέει ότι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες που προκύπτουν από ηλιακές εκρήξεις σαν κι αυτές, μπορούν να διαρκέσουν 24 με 48 ώρες, αν και ορισμένες μπορούν να διαρκέσουν ακόμα περισσότερο. «Οι ραδιοφωνικές εκπομπές που εκπέμπονται μέσω ραδιοκυμάτων, καθώς και οι ερασιτεχνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, είναι ευάλωτοι σε διακοπές κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων. Επίσης, συστήματα πλοήγησης, όπως το GPS, μπορούν επίσης να επηρεαστούν δυσμενώς», αναφέρει απόσπασμα της δήλωσης της ΕΜΥ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-2-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη !


Τελευταίες Ειδήσεις