Logo

Η "Οικονομική Αστυνομία" είναι... εδώ



 
 

oikonomiki_astinomia_19-02-2011

Του Αλ. Αυλωνίτη

«Πιάνει δουλειά» η νέα Υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠΟΑΔΗΕ), με στόχο την καταστολή των οικονομικών εγκλημάτων και κυρίως αυτών που διαπράττονται σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση και την οργάνωση λειτουργίας της ΥΠΟΑΔΗΕ κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και παίρνει τον δρόμο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το μόνο που απομένει για τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη είναι -σύμφωνα με τις σχετικές παρατηρήσεις του ΣτΕ- να προσδιορίσουν αν πράγματι η Οικονομική Αστυνομία θα ασχολείται με τις οικονομικές παραβάσεις που προβλέπονται σε ποινικούς νόμους ή αν η δράση της θα επεκτείνεται και σε παραβάσεις διοικητικού χαρακτήρα.

Η Οικονομική Αστυνομία θα στελεχωθεί από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και αστυνομικούς, που θα έχουν διαρκή και εξειδικευμένη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε θέματα καταπολέμησης του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Για το 2011 η δαπάνη για τη νέα Υπηρεσία υπολογίζεται περίπου σε 242.000 ευρώ, ενώ για τις επόμενες χρονιές σε 212.000 ευρώ περίπου.

Θα υπάγεται στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και θα ασκεί αρμοδιότητες πρόληψης και καταστολής του οικονομικού εγκλήματος, αλλά και των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο Π.Δ. προβλέπει Κέντρο Επιχειρήσεων για τον συντονισμό όλου του προσωπικού, ενώ θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση τηλεφωνικό κέντρο με ειδική γραμμή καταγγελιών και ηλεκτρονική διεύθυνση για την επικοινωνία των πολιτών με την υπηρεσία.

Αποδείξεις

Οι αρμοδιότητες της ΥΠΟΑΔΗΕ έχουν ευρύτατη έκταση και ξεκινούν από το «κυνήγι» όσων δεν κόβουν αποδείξεις ή κάθε είδους παραστατικά για την πώληση και διακίνηση προϊόντων ή την προσφορά υπηρεσιών, φθάνοντας μέχρι την καταπάτηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, τη φοροδιαφυγή, τις κομπίνες στον τομέα της Υγείας, αλλά και την εξιχνίαση εγκλημάτων μέσω διαδικτύου κ.λπ., καθώς και όσων διαπράττονται σε βάρος ανηλίκων μέσω ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας κ.λπ.

Ανάμεσα στα καθήκοντα της ΥΠΟΑΔΗΕ θα είναι οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με κατάχρηση δημόσιας περιουσίας, αυθαίρετη καταπάτηση δημόσιων κτημάτων, δασικών εκτάσεων, κρατικών και άλλων ακινήτων, αδιαφανή και παράνομη διαχείριση κοινοτικών πόρων και κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Επίσης, στις αρμοδιότητες της ίδιας υπηρεσίας περιλαμβάνεται και κάθε φθορά κινητής ή ακίνητης δημόσιας περιουσίας (και ΝΠΔΔ, ΟΤΑ), ξέπλυμα χρήματος, παράνομη διακίνηση ή νόθευση προϊόντων, παράνομες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και μεταφορές κεφαλαίων, παραβίαση ελεύθερου ανταγωνισμού με εναρμονισμένες πρακτικές στις τιμές των προϊόντων στην αγορά, παραβάσεις επιχειρήσεων και οργανισμών διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών, καζίνων κ.λπ.

Ειδικό τμήμα θα διώκει φορολογικά αδικήματα (απόκρυψη ή αλλοίωση φορολογητέας ύλης, μη έκδοση αποδείξεων κ.λπ.), λαθραία εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων κ.λπ.

Άλλο τμήμα θα διώκει τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις παράνομες συνταγογραφήσεις, τις ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις και πιστοποιήσεις που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού κ.λπ., τη μη έκδοση αποδείξεων για ιατρικές ή νοσηλευτικές υπηρεσίες, τη χρήση εικονικών, πλαστών κ.λπ. στοιχείων στον τομέα Υγείας κ.ά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-2-2011 από directNEWS.gr πηγή:imerisia


Τελευταίες Ειδήσεις