Logo

Αυτοκίνητο που οδηγείται με τη δύναμη του μυαλού !



 
 

brncr_23-2-2011Αν δείτε τον οδηγό στο διπλανό αυτοκίνητο να οδηγεί χωρίς να έχει τα χέρια του στο τιμόνι, μην ανησυχήσετε. Απλώς μια ομάδα επιστημόνων με ειδίκευση στον εγκέφαλο, κατασκεύαασε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να οδηγηθεί εξ ολοκλήρου με τη δύναμη του μυαλού! (Δείτε το βίντεο)

Το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός του πρωτοποριακού αυτοκινήτου είναι να φορέσει ένα ειδικό εξάρτημα που μοιάζει με πολύπλοκα ακουστικά (αρχικά είχε σχεδιαστεί για βιντεοπαιχνίδια)  το οποίο έχει αισθητήρες που συνδέονται με τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου μέσω ασύρματης τεχνολογίας.

Στην συνέχεια, πρέπει απλά να σκεφτεί προς τα πού θέλει να κατευθυνθεί το αυτοκίνητο - αριστερά ή δεξιά - καθώς και τι ταχύτητα θέλει να έχει, κι αυτό θα ανταποκριθεί αναλόγως.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δημιουργήθηκε από μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα πρωτότυπο για τις δοκιμές, προκειμένου να δουν εάν θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για καθημερινή οδήγηση.


        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η τεχνολογία “BrainDriver” - όπως ονομάζεται - λειτουργεί μέσω του εξοπλισμού ενός αυτοκινήτου με κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες λέιζερ που του δίνουν μια πλήρη τρισδιάστατη εικόνα του περιβάλλοντός του.

Ο οδηγός φοράει στη συνέχεια το ειδικό εξάρτημα, το οποίο έχει 16 αισθητήρες που λαμβάνουν τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα του εγκεφάλου. Τα σήματα αυτά, ερμηνεύονται από έναν υπολογιστή που μπορεί να εκπαιδευθεί ώστε να καταλαβαίνει ότι δύο διαφορετικές, συγκεκριμένες “εντολές” σημαίνουν αριστερά ή δεξιά.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ δημιουργήθηκε από την ομάδα του AutoNOMOS, μέρος της Ομάδας Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Freie του Βερολίνου ενώ, πριν καταλήξουν οι επιστήμονες στη δύναμη του εγκεφάλου ως καλύτερη μέθοδο, έκαναν δοκιμές με iPad και συσκευές εντοπισμού της κίνησης των ματιών.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι το δοκιμαστικό αυτό αυτοκίνητο, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει πριν να μπορούν να πουν με σιγουριά ότι μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο των μηχανών με το μυαλό μας, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το αν θα πρέπει να διατεθεί στο ευρύ κοινό.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-2-2011 από directcNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις