Logo

Από τα μάτια η διάγνωση του Αλτσχάιμερ



 
 

altsxaimer_23-2-2011Στα μάτια μας και σε ένα ειδικό μικροσκόπιο που θα τα εξετάζει βρίσκεται το «μυστικό» της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για τη σωτηρία χιλιάδων ανθρώπων, από το «χτύπημα» της ανίατης νόσου, σε ένα μικροσκόπιο το οποίο αναπτύσσεται σε ερευνητικό κέντρο του Μονάχου.

Το επιστημονικό εγχείρημα του Ινστιτούτου Νευροπαθολογίας και Έρευνας των Πρωτεϊνούχων Μολυσματικών Σωματιδίων βασίζεται στη διαπίστωση ότι το μάτι αποτελεί τον «καθρέφτη» της συσσώρευσης πρωτεΐνης στον εγκεφαλικό φλοιό.

Το νέο μικροσκόπιο θα «σαρώνει» τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, ο οποίος είναι προέκταση του εγκεφάλου, προκειμένου να ανιχνευθεί η ποσότητα της πρωτεϊνης που έχει συσσωρευτεί στον εγκεφαλικό φλοιό των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την  deutchewelle,  από τα στατιστικά στοιχεία της Γερμανικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ προκύπτει ότι:

* το κόστος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει εκτοξευθεί στα 461,8 ευρώ

*θα διπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2030 ο αριθμός των ασθενών και από τα 35,6 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα φθάσει τα 65,7 εκατομμύρια.

Γι’ αυτούς τους λόγους και προκειμένου να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι από την ανίατη νόσο οι επιστήμονες κάνουν έναν αγώνα δρόμου, ώστε το αργότερο μέσα σε πέντε χρόνια να καταστεί δυνατή η μαζική κατασκευή του εν λόγω μικροσκοπίου.

Σημειώνεται, ότι η ανίατη νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι η σταδιακή απώλεια μνήμης και η νοητική σύγχυση μέχρι άνοιας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις