Logo

Επιχείρηση επαναπατρισμού από τη Λιβύη



 
 

epanapatrismos1_24-2-2011Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών που βρίσκονται στην Λιβύη, διά αέρος και θαλάσσης.

Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη και στελέχη από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση, αναχώρησαν στις 09:00 το πρωί, σήμερα Πέμπτη, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Προορισμός τους είναι η  Τρίπολη και η Σάμπχα, δύο κέντρα συγκέντρωσης για τους Έλληνες που βρίσκονται σε διάφορα εργοτάξια σε αυτές τις περιοχές. Στην περίπτωση της Τρίπολης για περισσότερους από 100 ανθρώπους και στη Σάμπχα για περισσότερους από 40. Τα αεροσκάφη αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους γύρω στις 12.00- 12.30 το μεσημέρι.

 Τις δυσκολίες της επιχείρησης, η οποία τελικά έλαβε άδεια πτήσης, επισήμανε σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ. Δόλλης λίγο πριν από την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. «Οι Έλληνες είναι περίπου 300. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όσους μπορούμε και όσο είναι δυνατόν. Γίνονται προσπάθειες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γ΄ι αυτό πάω και εγώ ο ίδιος», τόνισε ο υφυπουργός.

 Ήδη, σήμερα τα ξημερώματα, αναχώρησαν από το λιμάνι της Βεγγάζης τα επιβατικά πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion, με Έλληνες και πολίτες τρίτων χωρών τα οποία αναμένονται στο λιμάνι του Ηρακλείου το μεσημέρι.

Τις πρώτες πρωινές ώρες αναχώρησε επίσης από την Κρήτη η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η Ελλάδα, όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρας, λειτουργεί και σαν κέντρο συγκέντρωσης πολιτών άλλων χωρών που φεύγουν από εκεί, καθώς έχει αναλάβει -σε συνεργασία και με την κινεζική κυβέρνηση- τον επαναπατρισμό 13000- 15.000 κινέζων.

Στην Κρήτη αναμένονται περίπου 15.000 άνθρωποι από τη Λιβύη. Τα δύο πρώτα πλοία θα φθάσουν στο λιμάνι του Ηρακλείου σήμερα το μεσημέρι όπου έχει ήδη στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή τους.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται στην Κρήτη η πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε, ο συντονιστής της επιχείρησης, γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούτζος.

Τα πλοία αναμένονται να φθάσουν στις 2:00 το μεσημέρι. Σε αυτά επιβαίνουν περίπου 4.600 Κινέζοι, 30 Ταϊλανδοί και 30 Ευρωπαίοι.

Ο Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε, την Τρίτη,   "θα πεθάνω σαν μάρτυρας", ενώ απείλησε ότι θα καλέσει τον λαό "να καθαρίσει τη Λιβύη πόρτα-πόρτα", εάν δεν υποχωρήσουν οι διαδηλωτές και δεν φύγουν από τους δρόμους.

Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουάμαρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη, οι 600 από αυτούς στην Τρίπολη.

epanapatrismos3_24-2-2011Η εξέγερση προκάλεσε «περισσότερους από χίλιους νεκρούς στη Λιβύη» τόνισε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος από το φθινόπωρο βρίσκεται στη Γαλλία, για λόγους υγείας, και του οποίου οι λιβυκές αρχές ζητούν την έκδοση στην Τρίπολη.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει ούτε το 5% της χώρας στο πλευρό του. Κοντά του έχει μόνο την κλίκα του, τα μέλη της οποίας δεν πολεμούν για εκείνον αλλά για τους εαυτούς τους», είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν μισθοφόροι. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν κόσμο. Πυροβολούν στα τυφλά. Η Πολεμική Αεροπορία δεν ήθελε να βομβαρδίσει πολίτες», συμπλήρωσε.

Την πλήρη υποστήριξή της στους λίβυους διαδηλωτές εξέφρασε η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) και υποσχέθηκε «να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει» την εξέγερση κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό κάντρο ελέγχου των ισλαμικών ιστοσελίδων.

Ο λίβυος ηγέτης φαίνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο τεράστιων πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών της ανατολικής χώρας, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταστείλει την εξέγερση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-2-2011 από directNEWS.gr πηγή: απε-μπε


Τελευταίες Ειδήσεις