Logo

Δραματική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου



 
 

diesel_24-02-2011Η αιματηρή εξέγερση στη Λιβύη και το ενδεχόμενο ανάλογων εξελίξεων σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της ευρύτερης περιοχής, πυροδοτούν δραματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Ταυτόχρονα εντείνουν την ανησυχία για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επιτάχυνση του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύθηκε σήμερα το πρωί στα 113,80 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε μία ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ισπανική εταιρία Repsol και η γερμανική Wintershalt ανακοίνωσαν τη διακοπή της παραγωγής τους στη Λιβύη, η οποία συνολικά ανέρχεται σε 450 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα έναντι συνολικής παραγωγής 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ο μεγάλος κίνδυνος για τους αναλυτές της αγοράς πετρελαίου είναι η επέκταση των αναταραχών στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και κυρίως έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μεγαλύτερες ποσότητες από τις πετρελαιοπηγές της για να καλύψει τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου από τη Λιβύη ή άλλες χώρες.

Η ανησυχία, ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη, εντείνεται, καθώς οι τιμές του "μαύρου χρυσού" κινούνταν ήδη σε υψηλά επίπεδα, πριν ακόμη ξεσπάσουν τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-2-2011 από directNEWS.gr πηγή:απε-μπε


Τελευταίες Ειδήσεις