Logo

Η πιο λεπτομερής φωτογραφία της Σελήνης



 
 

mnpc_24-2-2011Εάν έχετε ακόμα αυταπάτες ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από τυρί, ήρθε η ώρα να σας φύγουν όλες οι αμφιβολίες.

Αστρονόμοι τράβηξαν την πιο ευκρινή φωτογραφία του φεγγαριού μέχρι στιγμής, η οποία μπορεί να μεγεθυνθεί σε απίστευτα επίπεδα λεπτομέρειας.

Η γιγαντιαία φωτογραφία επιτρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στους κρατήρες και τις ρωγμές που υπάρχουν στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Σαν να το είχαμε ακριβώς μπροστά μας – ακόμα κι αν βρίσκεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Οι θεατές μπορούν επίσης να μετακινηθούν κατά μήκος των σεληνιακών κρατήρων και  ρωγμών, με τρόπο που μόνο οι ειδικοί ή οι αστροναύτες που επισκέπτονταν  το φεγγάρι ήταν σε θέση να κάνουν έως τώρα.

Η φωτογραφία, η οποία διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, είναι μία σύνθεση από 1.300 μικρότερες φωτογραφίες οι οποίες λήφθηκαν από τη φωτογραφική μηχανή ευρείας γωνίας του Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), το οποίο περιβάλλει τη Γη σε πολική τροχιά.

Το συνολικό της  μέγεθος  είναι 24.000 x 24.000 pixels – συγκριτικά, με μια τυπική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία με μόλις 2.000 pixels  πλάτος και 1.500 pixels ύψος.

crtrs_24-2-2011Η λειτουργία του ζουμ σημαίνει ότι μια σειρά από χαρακτηριστικά της σελήνης που  ενδιαφέρουν τους αστρονόμους εδώ και χρόνια, φαίνονται πεντακάθαρα και συμπεριλαμβάνουν το Mare Nubium, μια μεγάλη σεληνιακή πεδιάδα και τον κρατήρα Posidonius, o οποίoς προκλήθηκε από την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς χιλιάδες χρόνια πριν.

Η συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι μια απόλυτα ακριβής αναπαράσταση του πώς μοιάζει η Σελήνη, έχει συνταχθεί όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπουμε πεντακάθαρα ορισμένα καίρια χαρακτηριστικά της.

Για να μπορούσαμε να έχουμε μια τόσο ξεκάθαρη εικόνα της Σελήνης, ο ήλιος θα έπρεπε να δείχνει απευθείας επάνω της. Στην πραγματικότητα όμως, βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, καθιστώντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο αδύνατο.

Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη φωτογραφία σας προσφέρει την ευκαιρία να δείτε το φεγγάρι και να το μελετήσατε με τρόπους που πριν έμοιαζαν  αδύνατοι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις