Logo

Απειλούνται με εξαφάνιση οι κοραλλιογενείς ύφαλοι



 
 

crlrf_27-2-2011Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το σύνολο των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2050. Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, ο βιοπορισμός 500 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να απειληθεί.

Η έκθεση του World Resources Institute (Ινστιτούτο Ανθρώπινων Πόρων), δείχνει ότι μέχρι το 2030, θα απειλείται πάνω από το 90 % των κοραλλιογενών υφάλων. Εάν δεν αναληφθεί δράση σύντομα, σχεδόν όλοι οι ύφαλοι θα απειλούνται με εξαφάνιση έως το 2050.

Η Τζέιν Λουμπτσένκο, από τη Διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, είπε: «Οι απειλές στη στεριά, κατά μήκος της ακτής και στο νερό, συγκλίνουν σε μια τέλεια καταιγίδα απειλών για τους κοραλλιογενείς υφάλους».

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει ότι στις απειλές αυτές συμπεριλαμβάνονται και η υπεραλίευση, η παράκτια ανάπτυξη, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας οδηγεί στη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων. Το 2005, η Καραϊβική είδε την πιο εκτεταμένη περίπτωση λεύκανσης κοραλλιών που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάνουν, επίσης, τους ωκεανούς πιο όξινους. Λόγω της ανόδου της στάθμης της οξύτητας, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα δούμε συνθήκες, οι οποίες έχουν να παρατηρηθούν από την περίοδο των δεινοσαύρων.

Η Λορέτα Μπερκ, μία από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης, θεωρεί ότι η ταχεία δράση θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση των υφάλων και ενθαρρύνει τη χάραξη πολιτικής για τη μείωση της υπεραλίευσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εάν δεν ληφθεί δράση όμως, εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν. Οι ακτογραμμές θα χάσουν την προστασία από τις καταιγίδες – ένα άρθρο του Time Magazine, δείχνει ότι έως και το 90% της ενέργειας από τα κύματα που δημιουργούνται απ’ τον άνεμο, απορροφάται από τα οικοσυστήματα των υφάλων. Αν οι ύφαλοι χαθούν, οι παράκτιες κοινότητες θα χάσουν μια σημαντική πηγή της ασφάλειας που τους παρέχουν τα τρόφιμα και ο τουρισμός τους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις