Logo

Υψηλά επίπεδα αρσενικού στα εδάφη από τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης



 
 

Laspi_18-10-2010Ακατάλληλες για καλλιέργεια, λόγω των υψηλών επιπέδων αρσενικού, είναι οι εκτάσεις της Ουγγαρίας στις οποίες διέρρευσε η... 

τοξική κόκκινη λάσπη.

Αυτό επισημαίνουν εκπρόσωποι της κρατικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουγγαρίας με βάση τα δείγματα που ελήφθησαν από τις πληγείσες επαρχίες από οποία φαίνεται ότι πάνω στο έδαφος έχει σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα βαρέων μετάλλων της κόκκινης λάσπης.

Ωστόσο, οι ειδικοί της Ακαδημίας Επιστημών διαβεβαιώνουν ότι το τοξικό στρώμα που έχει εξαπλωθεί στην επιφάνεια του εδάφους δεν απειλεί τα υπόγεια ύδατα, ενώ η Greenpeace θεωρεί ότι οι ρυπαντές από τη λάσπη αποτελούν απειλή για την υγεία των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν επιβεβαιώνει τα περί κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία. Όσο για τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου από το οποίο διέρρευσε η τοξική κόκκινη λάσπη επικαλείται φυσικά αίτια τα οποία, όπως ισχυρίζεται, προκάλεσαν ρήγμα σε δεξαμενή.

Παρά τους εννέα νεκρούς, τους 120 τραυματίες και την τεράστια οικολογική καταστροφή στο Δούναβη που άφησε πίσω της η τοξική κόκκινη λάσπη το εργοστάσιο από το οποίο έγινε η διαρροή άρχισε να επαναλειτουργεί από την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για την αντιμετώπιση καταστροφών Ευρωπαίο Επίτροπο Gyorgy Bakondi η λειτουργία του εργοστασίου θα ελέγχεται αυστηρά από το κράτος επί μια διετία, διάστημα μέσα στο οποίο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-10-2010 από directNEWS

 


Τελευταίες Ειδήσεις