Logo

Τα πτυχία ρίχνουν... την πίεση !



 
 

grdts_28-2-2011Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο!

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πήγαν στο πανεπιστήμιο ή στο κολέγιο,  είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση καθώς μεγάλωναν από εκείνους των οποίων η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε όταν εγκατέλειψαν το σχολείο στην εφηβεία τους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αρτηριακής Πίεσης, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι μια καλή εκπαίδευση μπορεί να μας σώσει τη ζωή, καθώς η υψηλή πίεση του αίματος διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία ωστόσο, βρέθηκαν μεταξύ αυτών που κατείχαν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και ήταν ισχυρότερα για τις γυναίκες, όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό “BMC Δημόσια Υγεία”.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, οι οποίοι παρακολούθησαν την υγεία περίπου 4.000 αμερικανών - αντρών και γυναικών - για 30 χρόνια, διαπίστωσαν επίσης ότι οι άντρες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έτειναν να είναι πιο αδύνατοι και κάπνιζαν ή έπιναν λιγότερο από εκείνους που δεν είχαν λάβει περαιτέρω εκπαίδευση.

Οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, κάπνιζαν επίσης λιγότερο και ήταν πιο αδύνατες, αλλά έπιναν περισσότερο από εκείνους που δεν πήγαν στο πανεπιστήμιο.

Δεν είναι σίγουρο ωστόσο, γιατί η αρτηριακή πίεση των γυναικών πλήττεται ιδιαίτερα από την εκπαίδευση ή την έλλειψή της. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη παιδείας επηρεάζει τον τρόπο ζωής μιας γυναίκας - και κατ’ επέκταση τη σωματική της υγεία - περισσότερο από ένα άνδρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Έρικ Λούκς, δήλωσε: «Οι γυναίκες με χαμηλότερη εκπαίδευση είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη, ενώ έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ελεύθερες μητέρες και να ζουν σε φτωχές περιοχές».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις