Logo

Έκαναν “σάουνα” πριν 4.500 χρόνια !



 
 

stnhng_28-2-2011Τα ερείπια μιας “σάουνας” 4.500 ετών ανακάλυψαν βρετανοί αρχαιολόγοι κατά την ανασκαφή ενός ναού της Λίθινης Εποχής.

Η νεολιθική “σάουνα”, που βρέθηκε στο Marden Henge (αρχαιολογικός χώρος στον οποίο πιστεύεται ότι λαξεύτηκαν οι μεγάλιθοι του Stonehenge), κοντά στον ποταμό Avon, είναι τοποθετημένη σε στρατηγική θέση, επιβλέποντας μια τελετουργική περιοχή στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο Τζιμ Λίρι από την Αγγλική Κληρονομιά, δήλωσε: «Ο λόγος που μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σάουνα, είναι ότι το σχέδιο στο δάπεδο του κτιρίου κυριαρχείται από μία μεγάλη εστία – στην πραγματικότητα είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει επιπλέον χώρος για διαβίωση, μαγειρική ή οτιδήποτε άλλο».

«Βρίσκεται, επίσης, πολύ κοντά στον ποταμό Avon – γεγονός που σημαίνει ότι θα είχε μια έτοιμη πηγή νερού, η οποία είναι απαραίτητο κριτήριο για ένα κτίριο τέτοιου είδους. Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε ποτέ ποιον ακριβώς σκοπό εξυπηρετούσε. Αυτή είναι άλλωστε και η φύση της αρχαιολογίας», συμπλήρωσε.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι το Marden henge, βρίσκεται πάνω σε μια γραμμή που συνδέει τους πέτρινους κύκλους του Stonehenge και του Avebury.

Ο κ. Λίρι δήλωσε: «Η σχέση μεταξύ των τριών μνημείων είναι ενδιαφέρουσα. Είναι ευρέως σύγχρονα και αναρωτιέται κανείς ποια μπορεί να ήταν η μεταξύ τους αλληλεπίδραση: ανταγωνίζονταν το ένα το άλλο ή χρησιμοποιούνταν από τις ίδιες τις κοινότητες απλά για διαφορετικές περιστάσεις και τελετές; Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμα την απάντηση».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-2-2011 από directNEWS.gr




Τελευταίες Ειδήσεις