Logo

Μηνύσεις κατά τριών οίκων αξιολόγησης



 
 
oikoi1_28-2-2011

Παράδειγμα προς μίμηση για τους έλληνες δικηγόρους αποτελούν οι συνάδελφοί τους από την Ισπανία.

Ο λόγος είναι απλός. Οι δικηγόροι της Ισπανίας έσπευσαν, πριν "εισβάλει" στη χώρα τους το ΔΝΤ και επιβάλει στους πολίτες Μνημόνιο - σαν τα... καλά τα δικά μας -  να  στραφούν κατά των ξένων οίκων, που δουλεύουν για τους κερδοσκόπους.

Πριν, λοιπόν, να είναι αργά, έβαλαν ως  στόχο ζωής να καθίσουν στο «σκαμνί» τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι ζημίωσαν τη χώρα τους με τις εκθέσεις που δημοσιοποίησαν.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ομάδα Ισπανών δικηγόρων οι οποίοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταθέτοντας μηνύσεις κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, Moody’s και Standard&Poor’s .

Το θέμα αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, μέσω της διαδικτυακής του έκδοσης, παραλληλίζοντας το δικαστικό αγώνα που ξεκινά στην Ισπανία με τη μάχη μεταξύ του Δαβίδ και του Γολιάθ.

Στις μηνύσεις τους οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν τις εκθέσεις των τριών οίκων για την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, «αναληθείς», τονίζοντας ότι η δημοσιοποίησή τους προκάλεσε ζημιά στη χώρα, καθώς προκάλεσε άνοδο των spread των κρατικών ομολόγων.

Μάλιστα, ο δικηγόρος Gonzalo Boye, επικεφαλής της δικηγορικής ομάδας των μηνυτών, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό έθεσε και μια άλλη πτυχή του θέματος, που έχει να κάνει με τον έλεγχο των πιστοληπτικών οίκων αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διαφάνεια και εποπτεία των οίκων αξιολόγησης από τις δημόσιες αρχές και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που εκδοθεί απόφαση υπέρ της ενοχής των τριών οίκων αξιολόγησης, τότε η προβλεπόμενη ποινή μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6 έτη κάθειρξης.

Οι Ισπανοί δικηγόροι εκτιμούν ότι ο δικαστικός αγώνας θα είναι μακρύς – μπορεί να διαρκέσει και τρία χρόνια – καθώς πιστεύουν ότι η πλευρά των οίκων αξιολόγησης θα κάνει χρήση κάθε πρόσφορου ένδικου μέσου, για να καθυστερήσει την πρόοδο της διαδικασίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις