Logo

Τι μας συμβαίνει όταν κόβουμε το κάπνισμα;



 
 

nsmkng_1-3-2011Είστε περίεργοι να μάθετε πόσο καιρό μένει η νικοτίνη στο σώμα σας; Τι είδους συμπτώματα στέρησης θα πρέπει να αντιμετωπίσετε; Θέλετε να μάθετε ποιες ασθένειες προκαλούνται από το κάπνισμα; Πόσες ημέρες χωρίς καπνό θα χρειαστεί το σώμα σας για να αναρρώσει και να μην είναι πλέον εκτεθειμένο στους κινδύνους του καπνίσματος;

Ας δούμε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματήσουμε το κάπνισμα.

Στα 20 πρώτα λεπτά: Η επίδραση της διακοπής του καπνίσματος αρχίζει να τίθεται σε άμεση λειτουργία, καθώς, σε λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, οι καρδιακοί μας παλμοί θα έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν προς τα φυσιολογικά επίπεδα.

Μετά από 2 ώρες: Μετά από δύο ώρες χωρίς τσιγάρο, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή μας πίεση, θα έχουν μειωθεί σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η περιφερική κυκλοφορία μας μπορεί, επίσης, να βελτιωθεί. Αν δώσουμε προσοχή στις άκρες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών μας, θα παρατηρήσουμε ότι αρχίζουν να είναι πιο ζεστά. Τα στερητικά συμπτώματα της νικοτίνης, συνήθως αρχίζουν περίπου δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο. Τα πρώιμα συμπτώματα απόσυρσης τείνουν να έχουν συναισθηματικό χαρακτήρα και μπορεί να περιλαμβάνουν:
* έντονη επιθυμία για τσιγάρο
* άγχος, ένταση ή απογοήτευση
* υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο
* αύξηση της όρεξης

Για την καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εκλογικεύσουμε τα συναισθήματά μας. Δεν υπάρχει λόγος να ξεγελάσουμε πάλι τον εαυτό μας με το κάπνισμα, μόνο και μόνο επειδή αισθανόμαστε εκνευρισμό.

lngs_1-3-2011Μετά από 12 ώρες: Το μονοξείδιο του άνθρακα,  το οποίο μπορεί να είναι τοξικό για τον οργανισμό σε υψηλά επίπεδα, εκλύεται από την καύση του καπνού και εισπνέεται μέσω του καπνού των τσιγάρων. Σε μόλις 12 ώρες μετά την διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα μας μειώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα μας αυξάνεται, επίσης, στο φυσιολογικό.

Μετά από 48 ώρες: Μπορεί να μην είναι απειλητικό για τη ζωή μας, αλλά οι νεκρωμένες αισθήσεις - ειδικά η οσμή και η γεύση - είναι μια από τις πιο προφανείς συνέπειες του καπνίσματος. Ευτυχώς, μετά από 48 ώρες χωρίς τσιγάρο, οι νευρικές απολήξεις μας αρχίζουν να αναπτύσσονται εκ νέου, ενισχύοντας την ικανότητά μας να μυρίζουμε και να γευόμαστε.

Μετά από 72 ώρες: Σε αυτό το σημείο, η νικοτίνη θα έχει φύγει εντελώς από το σώμα μας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης θα κορυφωθούν μέσα σε αυτό το διάστημα, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κάποια σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες.

Μετά από 1-9 μήνες: Ξεκινώντας περίπου ένα μήνα μετά το κόψιμο του καπνίσματος, οι πνεύμονές μας αρχίζουν να αναγεννώνται. Με την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων, θα παρατηρήσουμε σημαντική μείωση στο βήχα και τη δυσκολία στην αναπνοή.

Μετά από 1 χρόνο: Μετά από 1 χρόνο χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με όταν καπνίζαμε.

Μετά από 5 χρόνια: Μετά από 5 έως 15 χρόνια χωρίς τσιγάρο, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που αντιμετωπίζει κάποιος που δεν καπνίζει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-3-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Κόψτε το κάπνισμα με υγιεινό τρόπο

Πως να αποκτήσετε υγιείς πνεύμονες μετά το κόψιμο του τσιγάρου


Τελευταίες Ειδήσεις