Logo

Αλτσχάιμερ και κληρονομικότητα



 
 

lzhmrmm_3-3-2011Είναι γνωστό πως το οικογενειακό ιστορικό είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τώρα όμως, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι ο κίνδυνος να εμφανίσουμε τη νόσο είναι μεγαλύτερος αν την έχει η μητέρα μας παρά ο πατέρας μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Κάνσας, μελέτησαν 53 διανοητικά υγιείς ενήλικες, άνω των 60 ετών. Εξ’ αυτών, είκοσι ένας συμμετέχοντες είχαν γονείς με Αλτσχάιμερ, 10 είχαν έναν πατέρα με Αλτσχάιμερ και 11 είχαν μια μητέρα με την ασθένεια, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό.

Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε μία μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (MRI) κατά την έναρξη της μελέτης και σε άλλη μία, δύο χρόνια αργότερα.

Παρά το γεγονός ότι οι γνωστικές ικανότητες όλων των εθελοντών είχαν παραμείνει ανέπαφες κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν οικογενειακό ιστορικό της νόσου του Αλτσχάιμερ, είχαν χάσει περισσότερη φαιά ουσία απ’ τον εγκέφαλό τους απ’ ότι οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους.

Επιπλέον, οι άνθρωποι των οποίων οι μητέρες είχαν Αλτσχάιμερ, παρουσίασαν πολύ περισσότερη εγκεφαλική ατροφία από εκείνους των οποίων οι πατέρες είχαν πληγεί από την ίδια νόσο.

Η εγκεφαλική ατροφία συσχετίζεται με την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά μικρές ποσότητες συρρίκνωσης είναι φυσιολογικές καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Οι ερευνητές ελπίζουν να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον εργαλεία όπως είναι οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και οι εξετάσεις αίματος, για να προβλέπουν τον κίνδυνο της νόσου νωρίς, πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις