Logo

Υποφέρουν και οι άντρες απ’ το ροχαλητό των γυναικών



 
 

snrng_5-3-2011Οι γυναίκες παραπονιούνται συνεχώς ότι το ροχαλητό των συζύγων τους είναι τόσο ενοχλητικό που τις αναγκάζει να κοιμηθούν σε άλλο δωμάτιο.

Όπως αποδεικνύεται όμως, το ροχαλητό των γυναικών κρατάει επίσης τους συζύγους τους ξύπνιους.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να διαμαρτύρονται ότι ο ύπνος τους διαταράσσεται από το ροχαλητό των συντρόφων τους σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Το ροχαλητό είναι ο ήχος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω της δόνησης των μαλακών ιστών του φάρυγγα, της μαλθακής υπερώας (ουρανίσκου), της σταφυλής και της ρίζας της γλώσσας.

Η ανατομική αυτή περιοχή αποτελεί το πιο ευένδοτο σημείο της αναπνευστικής οδού και πάλλεται έντονα αν υπάρχει κάποιος φραγμός στην ελεύθερη δίοδο του αέρα, ενώ απαντάται συχνότερα στους παχύσαρκους, τους γερούς πότες και τους καπνιστές.  

Μια μελέτη που διεξήχθη σε 14.000 ζευγάρια, διαπίστωσε ότι το 30% των ανδρών παραπονούνταν ότι ξαγρυπνούσαν εξαιτίας του ροχαλητού της συντρόφου τους σε σύγκριση με το μόλις 20% των γυναικών.

Τα τελευταία ευρήματα από το Πανεπιστήμιο του Essex ωστόσο, δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ροχαλίζουν απ’ ότι οι γυναίκες, προηγούμενη έρευνα όμως, έδειξε ότι οι γυναίκες είναι πολύ πράες όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του ροχαλητού του συζύγου τους και συχνά αγρυπνούν προσπαθώντας να το αγνοήσουν.

Η νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο Έρευνας, διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν περισσότερες ώρες, έτειναν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου.

Η καθηγήτρια Σάρα Άρμπερ, η οποία ανέλυσε τα πορίσματα, δήλωσε: «Λόγω των δεσμών μεταξύ του ύπνου, των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και της κακής υγείας που βρέθηκαν σε αυτή και σε άλλες έρευνες, οι εκστρατείες προώθησης της υγείας θα πρέπει να είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο ότι η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων του ύπνου μεταξύ των μειονεκτούντων ατόμων στην κοινωνία, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε προβλήματα στην υγεία τους».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-3-2011 από directNEWS.gr

Τελευταίες Ειδήσεις