Logo

Μητρικά ''κόλπα'' για χορτάτα παιδιά



 
 

fdrfsl_5-3-2011Όσοι έχετε μικρά παιδιά, γνωρίζετε καλά πως η ώρα του φαγητού μπορεί πολλές φορές - εάν όχι πάντα - να μετατραπεί σε μεγάλο πρόβλημα.

Οι περισσότεροι γονείς που κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταφέρουν το παιδί τους να τρώει υγιεινά και θρεπτικά γεύματα, νιώθουν μεγάλη πίεση και πολλές φορές, ακόμα και απόγνωση.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι είναι φυσιολογικό για τα μικρά παιδιά να είναι κακόκεφα και να δημιουργούν φασαρία, ειδικά όταν έχει σχέση με το φαγητό.

Τα παιδιά είναι συνήθως πολύ επιλεκτικά σχετικά με το φαγητό, τους αρέσει να τρώνε μικρά γεύματα και σπανίως θα καταφέρουν να φάνε ένα ολόκληρο γεύμα.

Εάν ισχύει το ίδιο και για το δικό σας παιδί, είναι προτιμότερο να του δίνετε λιγότερη ποσότητα φαγητού σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μην γκρινιάζει και αρνείται να φάει.

Μπορείτε επίσης, να φτιάξετε φαγητά που θα το ενθουσιάσουν. Είναι φυσιολογικό στα πιο επιλεκτικά παιδιά να μην αρέσουν τα βραστά φαγητά, επομένως βοηθήστε τα να τα δουν με άλλη ματιά.

Μαγειρέψτε λαχανικά διαφόρων ειδών, έτσι ώστε το πιάτο να περιλαμβάνει πολλά χρώματα που σίγουρα θα ενθουσιάσουν το παιδάκι σας. Φτιάξτε σάντουιτς και διακοσμήστε το πιάτο με χαμογελαστές φατσούλες, φτιαγμένες από λαχανικά ή φρούτα.

Τα μικρά παιδιά συνήθως προτιμούν πολύ περισσότερο τους χυμούς από τα φρέσκα φρούτα. Αν και στο δικό σας παιδί αρέσουν οι χυμοί και αρνείται να φάει στέρεη τροφή, δώστε του να πιεί αρκετούς φρέσκους χυμούς.

ssgfn_5-3-2011Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τη σημασία ενός υγιεινού γεύματος. Πείτε του ότι πρέπει να τρέφεται σωστά για να γίνει μεγάλο και δυνατό.

Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το παιδί σας να φάει με το ζόρι παραπάνω εάν αρνείται. Είναι προτιμότερο να  φάει λιγότερο παρά να κάνει εμετό.

Αν το παιδί σας είναι πολύ επιλεκτικό με το φαγητό του ή, γενικά, κάνει ολόκληρη φασαρία προκειμένου να φάει, ενθαρρύνετέ το κάθε φορά που τρώει λίγο ή τελειώνει ένα γεύμα. Αγκαλιάστε το ή δώστε του ένα φιλί. Η τρυφερότητα που θα του δείξετε θα το κάνει νιώσει χαρούμενο και ότι το αγαπάτε και θα φάει περισσότερο.

Μπορείτε επίσης να κάνετε το παιδί σας να νιώσει ότι συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του επιτρέψετε να σας κάνει παρέα ή ακόμα και να σας βοηθήσει όσο μαγειρεύετε κάποιο γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να θεωρήσει το φαγητό πιο ενδιαφέρον και ν’ αρχίσει σιγά - σιγά ν’ αλλάζει η συμπεριφορά του απέναντι στα γεύματα.

Αντί λοιπόν να αποθαρρύνεστε και να πανικοβάλλεστε κάθε φορά που το παιδί σας αρνείται να φάει, προσπαθήστε να βρείτε πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους για να το ταΐζετε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις