Logo

Μαίνονται οι μάχες σε πόλεις της Λιβύης



 
 

libya3_5-3-2011Το ''Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης'' ανακοίνωσε ότι όρισε μία τριμελή επιτροπή διαχείρισης της κρίσης, με ένα μέλος να χειρίζεται τις εξωτερικές σχέσεις κι ένα άλλο τις στρατιωτικές υποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι πραγματοποίησαν νέα επίθεση εναντίον της Ζαουίγια και τα άρματα μάχης έχουν εισέλθει στην πόλη και βάλλουν εναντίον κατοικιών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

 Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ δήλωσε σήμερα πως εργάζεται "μαζί με τους Βρετανούς για να πετύχουν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή στη Λιβύη ζώνης εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς".

Οι εξεγερμένοι που έχουν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος στην ανατολική Λιβύη, σχημάτισαν σήμερα μία μεγάλη αυτοκινητοπομπή, με φορτηγά οχήματα με ανοικτή 'καρότσα', όπου είχαν τοποθετήσει αντιαεροπορικά όπλα, ενώ όπως αυτοί δηλώνουν προωθούνται, αργά, ακόμα και προς την Τρίπολη. Στο πλευρό των φορτηγών αυτών είναι γραμμένη η επιγραφή "Λαϊκός στρατός".

Στην Μπιν Τζαουάντ, που απέχει από τη Σίρτη 160 χλμ., αντάλλαξαν πυρά με πολεμικά αεροπλάνα του Καντάφι, που μάλλον ήθελαν να δώσουν αναφορά, απλά, γιά τις κινήσεις αυτής της αυτοκινητοπομπής.

Όμως οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι καταρρίφθηκε πολεμικό αεροπλάνο του Καντάφι, κοντά στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λανούφ, απ'όπου όπως επίσης δηλώνουν, χωρίς να μπορεί να βεβαιωθεί, έχουν από χθες Παρασκευή εκδιωχθεί οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Η Τρίπολη διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Καθεστωτικοί και αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συνεπλάκησαν την Παρασκευή στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου έχουν παραταχθεί οι δυνάμεις ασφαλείας. "Ήρθε η ώρα της Τρίπολης", λένε οι αντικαθεστωτικοί, τονίζοντας ότι όταν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτεθούν.

Στο μεταξύ, ελικοπτεροφόρο του αμερικανικού ναυτικού κατέπλευσε στην ναυτική βάση Μαραθίου. Επίσης, μέσω του λιμανιού της Σούδας έφθασαν σήμερα από την Βεγγάζη 1119 υπήκοοι ξένων χωρών.

Το πλοίο «Νήσος Ρόδος» που έφθασε το μεσημέρι , μετέφερε 1119 επιβατες. Το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται στη Σούδα και το «Ionian King». Συνολικά το τριήμερο μέσω Σούδας θα φθάσουν 2700 επιβάτες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-3-2011 από directNEWS.gr πηγή: απε-μπε


Τελευταίες Ειδήσεις