Logo

Συμβουλές για το σπίτι



 
 

glastra_6-3-2011Σας παραθέτουμε συμβουλές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή της νοικοκυράς και όχι μόνο.

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ

Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού, μισή κούπα σόδα μαγειρικής και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα.

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΦΡΕΣΚΑ

Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Ο καθαρισμός του φούρνου είναι από τις πλέον σκληρές εργασίες στο σπίτι γι' αυτό απαιτούνται και σκληρά χημικά. Χρησιμοποιήστε ακίνδυνα υλικά όπως αλάτι, σόδα, και Borax. Βάλτε 2 κουταλιές σούπας υγρό σαπούνι, 2 κουταλιές Borax, ανακατέψτε το και φυλάξετέ το σε ένα πλαστικό μπουκάλι ψεκάσματος. Με το μείγμα αυτό μπορείτε να ψεκάζετε το φούρνο και να τα αφήνετε 20 λεπτά. Μετά τρίψτε τον.

fournos_6-3-2011ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Αν λοιπόν σας χύθηκαν υγρά ή φαγητά καθόσον ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός, απλώστε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής, επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί βρέξτε τα λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σημεία εκείνα και πλύνετε τα μετά.

ΧΑΛΙ ΚΑΙ "ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ"

Μια απλή λύση για το "φρεσκάρισμα" του χαλιού είναι ο καθαρισμός του με λευκό ξύδι και νερό (ένα μέρος λευκό ξύδι προς τρία μέρη νερό). Το ξύδι είναι κατάλληλο για τη συντήρηση του χαλιού, για την αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων και τέλος, προσθέτει μια ξεχωριστή γυαλάδα στα χρώματά του και τα αναζωογονεί.

ΜΑΛΛΙΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Για να ξαναβρούν τη φόρμα τους τα μάλλινα , αφήστε τα να απολαύσουν την υγρασία των υδρατμών του μπάνιου σας μακριά όμως από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ κλπ.

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Μουλιάστε μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης (1:1) για μια ώρα. Μετά πλύνατε κανονικά.

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΛΑΔΙ Ή ΛΙΠΗ

Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύνατε κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από την ταλκ.

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΙ

Ξύστε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε 2 κομμάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλύντε κανονικά.

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΕΪΚ ΑΠ

Βρέξτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε να δράσει. Πλύνε κανονικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και υγρό ντεμακιγιάζ μη-λιπαρό.

lekes-6-3-2011ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ

Ρίξτε αλάτι και αφήστε να μείνει για μισή ωρίτσα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνατε με κρύο νερό.

ΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Είναι ιδανικό ένα χάρτινο σακουλάκι καφέ στο ψυγείο. Εξαφανίζει όλες τις ανεπιθύμητες μυρωδιές!

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Αν κόψετε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας, πάρτε μια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας.

ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ

Βάλτε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας. Να είστε σίγουροι ότι η κουζίνας σας θα γεμίσει ένα ευχάριστο άρωμα καφέ.

ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

Ήσασταν αφηρημένοι, ή, έστω, χάλασε ο αποροφητήρας. Τώρα; Φυσικά ανοίγετε τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά από όλα τα αποσμητικά χώρου στον κόσμο!

ΑΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Για να έχετε πάντα ένα ευχάριστο, διακριτικό και πάνω απ` όλα υγιεινό άρωμα στο σπίτι, σας χρειάζονται μόνο δύο δόσεις βανίλιας, που βάζουμε στα γλύκα, και η ηλεκτρική σας σκούπα. Ρουφήξτε τη σκόνη βανίλιας με τη σκούπα την ώρα που καθαρίζετε το σπίτι. Όταν τελειώσετε, το άρωμά της θα διαχέεται ευχάριστα παντού. Στα επόμενα σκουπίσματα δεν χρειάζεται να ξαναπροσθέσετε βανίλια.

silver_6-3-2011ΑΣΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΣΜΑ

Για γυαλιστερά ασημικά, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε τα να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό με αλάτι. Η χημική αντίδραση αποκρίνει τους λεκέδες από την οξείδωση του ασημιού.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ

Για να φύγει η μυρωδιά από τα πλαστικά σκεύη, βάλτε τα, πλυμένα και σκουπισμένα, στο ψυγείο μία μέρα. Αν παραμένει, γεμίστε τα σκεύη με νερό με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και αφήστε τα έτσι για μία μέρα.

ΜΠΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ

Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει, ένας απλός τρόπος για να ξανά πρασινίσει είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα. Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες, που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν. Βέβαια, αν το πρόβλημα συνεχίζεται, ο μόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ

Τοποθετήστε σε κάποια σημεία της βεράντας (ή κρεμάστε στις κληματαριές ή στο φράκτη) μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια (από νερό ή αναψυκτικό), αφού προηγουμένως βάλετε μέσα σε αυτά δύο - τρία δάχτυλα πορτοκαλάδα και να κλείσετε με το καπάκι τους. Στη συνέχεια ανοίξτε 3- 4 τρύπες, λίγο πιο κάτω από το στόμιο του κάθε μπουκαλιού, σε μέγεθος που να μπορεί να περάσει ένα μολύβι. Η μυρωδιά της πορτοκαλάδας θα προσελκύσει τις σφήκες, οι οποίες, μπαίνοντας μέσα στο μπουκάλι, δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν.

ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ

ΤΑΛΚ:Αν καλύψετε με ταλκ ένα λιπαρό λεκέ, θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του.  

ΑΛΑΤΙ: Αφαιρεί τους λεκέδες από κρασί.

ΓΑΛΑ: Το φοβούνται όλοι οι λεκέδες από μελάνι !!!

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΤΣΙΧΛΑ

Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της, που θα σπάσουν σαν γυαλί.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΟΥΡΑ

Ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό και πλύνετε αμέσως κανονικά. Αν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει, μουλιάστε το ρούχο σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε κανονικά. Για επίμονους λεκέδες, μουλιάστε το για λίγο σε οξυζενέ.

lips_6-3-2011ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΓΙΟΝ

Τρίψτε το λεκέ με άσπρο οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό. Πλύνετε το ρούχο κανονικά, προσθέτοντας, αν είναι απαραίτητο, λίγες σταγόνες αμμωνίας στο νερό. Ξεπλύνετε πολύ καλά.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ

Αν το ύφασμα είναι λευκό, βουτήξτε το σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με αραιωμένο (σε νερό) οξυζενέ. Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει για λίγη ώρα σε νερό με χλωρίνη και μετά πλύνετε κανονικά. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό ή ευαίσθητο, καλύψτε το λεκέ με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό (σε υφή πάστας, σαν την οδοντόπαστα). Αφήστε την πάστα να στεγνώσει, βουρτσίστε το σημείο και πλύνετε κανονικά το ύφασμα. Για τα μάλλινα, τρίψτε το λεκέ με ασπιρίνη διαλυμένη σε λίγο νερό και μετά πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του ρούχου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις