Logo

Πιο κοντά στη βελτίωση της μνήμης



 
 

bdmmr_6-3-2011Δεν θα πρέπει ν’ αποτελεί έκπληξη για όποιον έχει ξεχάσει ποτέ τα γενέθλια ενός φίλου ή δεν μπορούσε να θυμηθεί ένα όνομα, το γεγονός ότι είναι πιο εύκολο να χαθεί ή να καταστραφεί μία μνήμη από ό, τι είναι να ενισχυθεί.

Μια νέα έκθεση ωστόσο, αποκαλύπτει ότι η αύξηση της PKMzeta, μιας πρωτεΐνης που το περιοδικό Discover αποκαλεί “κινητήρια δύναμη της μνήμης”, θα μπορούσε πραγματικά να συμβάλει στην ενίσχυση των παλιών αναμνήσεων.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Τοντ Σάκτορ, είπε στο περιοδικό TIME: «Αυτό που είναι καινούριο και συναρπαστικό και, ειλικρινά, ελαφρώς απροσδόκητο, είναι ότι η αύξηση της PKMzeta έκανε κάτι που τίποτα άλλο δεν είχε καταφέρει να κάνει στο παρελθόν: να αναλάβει μια παλιά, ξεθωριασμένη, αδύναμη μνήμη και να την κάνει ισχυρότερη».

Η PKMzeta ενεργεί ενισχύοντας τον δεσμό μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο, δημιουργώντας έτσι, ένα δίκτυο συνδέσεων. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι, αυξάνοντας το επίπεδο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης σε ποντίκια, θα μπορούσαν να είναι σε θέση να βελτιώσουν τη μνήμη τους.

Αυτό που διαπιστώσαν ήταν εκπληκτικό: Μια εβδομάδα αφού τα ποντίκια είχαν υποβληθεί σε CTA (αποστροφή γεύσης υπό ελεγχόμενες συνθήκες), οι επιστήμονες τους χορήγησαν ένεση με την πρωτεΐνη PKMzeta. Στη συνέχεια, μια εβδομάδα μετά από αυτό, έλεγξαν τη μνήμη τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι αρουραίοι που είχαν λάβει την πρωτεΐνη σε μεγαλύτερη δόση είχαν καλύτερη διατήρηση της μνήμης τους – γεγονός που σημαίνει ότι οι αναμνήσεις τους βελτιώθηκαν πολύ καιρό μετά την αρχική δημιουργία τους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις