Logo

Σοβαροί οι ισχυρισμοί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο στο Ιράκ, λέει ο Κλεγκ



 
 

WikiLeaks_25-10-2010Μπορεί να λυπόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν αυτές οι διαρροές, αλλά νομίζω πως η φύση των ισχυρισμών που...

διατυπώθηκαν είναι εξαιρετικά σοβαρή."

Αυτό δήλωσε στο BBC One ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Νικ Κλεγκ, αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο WikiLeaks, την περασμένη Παρασκευή, των περίπου 400.000 εμπιστευτικών εγγράφων στα οποία περιλαμβάνονται ισχυρισμοί για καταπατήσεις δικαιωμάτων στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Νικ Κλεγκ στο παρελθόν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην εμπλοκή της Βρετανίας στις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιράκ χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο πόλεμο "παράνομο".

Τώρα ο Φιλελεύθερος - Δημοκράτης αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC One σχολίασε για το περιεχόμενο των επίμαχων εγγράφων και για την αμερικανική πλευρά: "Η ανάγνωσή τους είναι θλιβερή και είναι πολύ σοβαροί. Υποθέτω πως η αμερικανική κυβέρνηση θα θελήσει να δώσει τη δική της απάντηση. Δεν είναι δικό μας θέμα να τους πούμε τι να κάνουν."

Στο μεταξύ, η δημοσιοποίηση από το Wikileaks των εμπιστευτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ προκάλεσε συζητήσεις και στη Δανία, καθώς αναφέρονται και σε παραλείψεις των Δανών στρατιωτών στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο στρατός της Δανίας εκδήλωσε την πρόθεσή του να αναλύσει τα εμπιστευτικά έγγραφα, όπως προκύπτει από τη δήλωση του εκπροσώπου της στρατιωτικής διοίκησης της Δανίας Τόρμπεν Κγέντσεν, ο οποίος είπε: "Θέλουμε να δούμε τα έγγραφα οι ίδιοι και να τα συγκρίνουμε με τις δικές μας πληροφορίες."»

Ορισμένα από τα δημοσιοποιηθέντα έγγραφα καταδεικνύουν, σύμφωνα με δανικό ενημερωτικό portal, ότι οι Δανοί στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στο Ιράκ από το 2003 έως το 2007 παρέδωσαν περισσότερους από 62 κρατούμενους στις ιρακινές αρχές, παρά το γεγονός ότι οι κρατούμενοι αυτοί προειδοποιούσαν πως κινδύνευαν, αν έπεφταν στα χέρια της ιρακινής αστυνομίας, να υποστούν κακομεταχείριση και βασανιστήρια.

Για το θέμα αυτό η ιστοσελίδα Information.dk σχολίασε: "Ενώ η κυβέρνηση της Δανίας παριστάνει τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, αυτά τα εμπιστευτικά έγγραφα δείχνουν πως οι δανικές δυνάμεις στην πραγματικότητα κατέστησαν δυνατές σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή κατά τη διάρκεια του πολέμου."

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-10-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις