Logo

Τα διατροφικά... όπλα κατά του κρυολογήματος



 
 

kryologima1_6-3-2011«Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι», λένε, αλλά εμείς προς το παρόν δεν το βλέπουμε.

Μάλλον, ο Μάρτης μας γυρίζει προς το χειμώνα και συνεπώς προς το κρυολόγημα.

Άρα είναι καιρός να μάθουμε ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά, που είναι τα… όπλα του οργανισμού μας ενάντια στο κρυολόγημα.

Πρώτη και καλύτερη αναφέρουμε τη Βιταμίνη C. Είναι ο υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχός μας στον… αιώνιο αγώνα κατά των ιώσεων. Με άλλα λόγια αποτελεί την «πανοπλία» του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τη βρίσκετε σε αφθονία σε μια σειρά φρούτων και λαχανικών όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα λάχανα, η τομάτα, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και η πιπεριά.

kryologima_6-3-2011Συνεχίζουμε με τον ψευδάργυρο που θα τον βρείτε στο κρέας, στα οστρακοειδή , στα αποξηραμένα φρούτα, στα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς.

Το συστατικό αυτό δρα ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως η βιταμίνη C, ενώ παρατηρείται έλλειψή του σε ηλικιωμένα άτομα.

Ακόμη, θα αναφέρουμε το νερό και τις υγρές τροφές, όπως σούπες, χυμοί αφεψήματα κ.α. Τόσο το νερό, όσο και οι υγρές τροφές χρησιμεύουν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του αναπνευστικού, διότι συνδράμουν τον οργανισμό σας στην ρευστοποίηση των βλεννωδών εκκρίσεων και την απόχρεμψη.

Επόμενη στη λίστα των χρήσιμων, για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, στοιχείων είναι η αλλισίνη. Πρόκειται για ουσία που τη βρίσκουμε στα σκόρδα και η οποία έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση

Επίσης,  δεν πρέπει να αποκλείετε από τη διατροφή σας  τα προβιοτικά. Διεγείρουν, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το ανοσοποιητικό σύστημα και συναντώνται στα “ζωντανά”  γιαούρτια καθώς και στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τελευταία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικά  για την ενίσχυση του οργανισμού, αναφέρουμε  τα φλαβονοειδή. Περιέχονται στα βότανα ( όπως το χαμομήλι και το ginkgo biloba), στα εσπεριδοειδή, στα βατόμουρα, στο κρεμμύδι κ.α. Πρόκειται για ουσίες με δράση αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις