Logo

Έκρηξη ρωσικού ηφαιστείου από δορυφόρο



 
 

vlcnbm_7-3-2011Πρόκειται για ένα από τα πιο θερμά γεγονότα της φύσης που συνέβη σε μία από τις πιο παγωμένες περιοχές του πλανήτη.

Η εκπληκτική εικόνα της NASA δείχνει τον απόηχο μετά από μια πυροκλαστική ροή στο ηφαίστειο Shiveluch, στην απομακρυσμένη ανατολική περιοχή της Kamchatka Krai της Ρωσίας.

Οι χιονοστιβάδες από υπερθερμασμένη τέφρα, φυσικό αέριο και πέτρες, ευθύνονται για μερικές από τις πιο διάσημες ηφαιστειακές καταστροφές στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένης και της ταφής της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης της Πομπηίας και την καταστροφή του Saint-Pierre το 1902.

Πιο πρόσφατα, πυροκλαστικές ροές από το όρος Merapi στην Ινδονησία προκάλεσαν τα περισσότερα θύματα κατά την έκρηξη του ηφαιστείου, το 2010.

Η έντονη ζέστη (πάνω από 1.000 C), η καταπληκτική ταχύτητα και το μείγμα των τοξικών αερίων, συμβάλλουν ιδιαίτερα στις πιθανότητες θνησιμότητας, ενώ οι πυροκλαστικές ροές μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία, έγκαυμα ή ακόμη και αποτέφρωση στους ανθρώπους που δεν μπορούν να βγουν από το μονοπάτι της ροής.

Τραβηγμένη από τον δορυφόρο Terra, αυτή η έγχρωμη εικόνα δείχνει τα απομεινάρια μιας μεγάλης πυροκλαστικής ροής. Ευτυχώς όμως, παρά την εγγύτητά του ηφαιστείου στα χωριά, κανείς δεν τραυματίστηκε κατά την έκρηξη και τη ροή στην αραιοκατοικημένη Ρωσική περιοχή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-3-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Η εκπληκτική επιφάνεια του Υπερίωνα


Τελευταίες Ειδήσεις