Logo

Η τεχνολογία καταστρέφει τον ύπνο μας;



 
 

tchslp_8-3-2011Ο φορητός υπολογιστής μας μπορεί να μας στερήσει την απαραίτητη ανάπαυση που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου.

Η μη κερδοσκοπική δημοσκόπηση που διεξήχθη πρόσφατα στην Αμερική, έδειξε μία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών λίγο πριν τον ύπνο και των ευρέως διαδεδομένων προβλημάτων ύπνου.

Για τις ανάγκες της δημοσκόπησης ρωτήθηκε ένα τυχαίο δείγμα 1.508 Αμερικανών πολιτών, ηλικίας μεταξύ 13 και 64 ετών.

Ένα μεγάλο κομμάτι (63%) των ερωτηθέντων, ισχυρίστηκε ότι η ανάγκη τους για ύπνο δεν πληρούταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες  (το 95% ) ανέφεραν, ότι σερφάρουν στο διαδίκτυο, στέλνουν μηνύματα απ’ το κινητό τους τηλέφωνο ή παρακολουθούν τηλεόραση, τουλάχιστον μερικές νύχτες την εβδομάδα, λίγο πριν προσπαθήσουν να κοιμηθούν.

Ο καθηγητής Charles Czeisler, σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε: «Η εισβολή τέτοιου είδους τεχνολογιών στην κρεβατοκάμαρα, μπορεί να συμβάλει στο υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι κοιμούνται συνήθως λιγότερο από ό, τι έχουν ανάγκη».

Ο Δρ. Czeisler εξήγησε περαιτέρω το φαινόμενο αυτό, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου:

«Η έκθεση σε τεχνητό φως μεταξύ του σούρουπου και της στιγμής που πάμε στο κρεβάτι για τον βραδινό μας ύπνο, καταστέλλει την απελευθέρωση της προωθητικής για τον ύπνο  ορμόνης μελατονίνης, ενώ ενισχύει την επαγρύπνηση  – γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το να κοιμηθούμε. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι το φως που εκπέμπουν οι οθόνες, χρησιμοποιείται ευρέως λίγη ώρα πριν τον ύπνο».

Τα άτομα που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, ανέφεραν την κατανάλωση καφεΐνης και τον συχνό, ολιγόλεπτο ύπνο ως μεθόδους για την καταπολέμηση του ανεπαρκούς ύπνου, αλλά πολλοί από αυτούς παραδέχτηκαν ότι η υπνηλία εξακολουθούσε να επηρεάζει αρνητικά  την εργασία τους, τη διάθεσή τους, καθώς και την κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή.

«Οι τεχνολογίες αυτές μπορεί να είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο είναι σαφές ότι έχουμε πολλά ακόμη  να μάθουμε για την κατάλληλη χρήση και τον σχεδιασμό τους, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις καλές συνήθειες ύπνου», δήλωσε ο David Cloud, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις