Logo

Πιέσεις στους γιατρούς για σίτιση απεργών πείνας



 
 

imagesΣτους γιατρούς, που παρακολουθούν τους απεργούς πείνας στο Μέγαρο της "Υπατίας", ρίχνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας  το… μπαλάκι των ευθυνών  για τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις στην κατάσταση της υγείας των μεταναστών.

Αυτό εκτιμούν νομικοί κύκλοι με αφορμή έγγραφο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένης Ράϊκου προς τον διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Άρη Μουσιώνη..

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι οι εισαγγελικές αρχές, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του εγγράφου, ουσιαστικά πιέζουν εμμέσως, πλην σαφώς τους γιατρούς να προβούν στη σίτιση των απεργών πείνας με το ζόρι.

Η κ. Ράϊκου, ειδικότερα, στο έγγραφό της επισημαίνει ότι με βάση το νόμο δεν δύναται να χορηγήσει εντολή ή άδεια για επιχείρηση ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης.

Ωστόσο, τονίζει ότι οι γιατροί είναι ποινικά υπόλογοι εάν δεν προβούν στις οφειλόμενες ενέργειες για να σώσουν έναν ασθενή.

Συγκεκριμένα, στο εισαγγελικό έγγραφο αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής:

ο γιατρός έχει το δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί κατά τους κοινώς παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία, που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή για τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να θωρηθεί ως δράστης εγκλήματος δια παραλείψεως τελεσθέντος».

μεταξύ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης της ζωής (π.χ απεργία πείνας) ή του εννόμου αγαθού της ζωής, σαφώς προηγείται η προστασία της ζωής».

Κατά συνέπεια θα πρέπει να επιχειρηθούν εκ μέρους των γιατρών, που επισκέπτονται τους απεργούς, όλες οι αναγκαίες ιατρικές ενέργειες και πράξεις προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας τους, οι οποίες άλλωστε φέρουν τον χαρακτήρα κοινωνικά πρόσφορης πράξης μη συγκρουόμενης προς την κοινωνική ηθική τάξη, προς την οποία ευρίσκεται σε απολύτως παράλληλη θέση, καθώς η επιλογή μεταξύ του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως της ζωής του ασθενούς και αυτού τούτου του έννομου αγαθού της ζωής, αναμφισβήτητα προσβλητέο παρίσταται το πρώτο των ως άνω δικαιωμάτων».

Σημειώνεται, ότι αφορμή για την αποστολή του εν λόγω εγγράφου από την κ. Ράικου αποτέλεσε η έκκληση των γιατρών των νοσοκομείων της Αττικής να παρέμβει η Δικαιοσύνη στην υπόθεση, διότι μέλη των Επιτροπών Αλληλεγγύης δεν τους επιτρέπουν ούτε να μεταφέρουν τους απεργούς πείνας σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ούτε να τους χορηγήσουν, εάν οι μετανάστες το επιθυμούν, νερό ή τροφή.

Στο μεταξύ δύο γυναίκες  μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης  των απεργών πείνας συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η σύλληψη των δύο γυναικών έγινε κατόπιν μήνυσης που υπέβαλλε ιατρός, ο οποίος είναι  διευθυντής της παθολογικής κλινικής  του Νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός".

Στη μήνυση υποστηρίζεται,  ότι  ενώ  ορισμένοι από τους 20  απεργούς  πείνας, που νοσηλεύονται στον "Ερυθρό Σταυρό", ήθελαν να σιτιστούν οι μηνυόμενες μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής ανέδρασαν, εμποδίζοντας τους γιατρούς να ασκήσουν το λειτούργημά τους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις